Automoto

Zagreb Open 45. Ina delta rally: Kultna Delta na tradicijama slave

Sportnet • četvrtak, 06.06.2019.
Zagreb Open 45. Ina delta rally: Kultna Delta na tradicijama slave

Prijavljeno je 85 posada iz šest zemalja, a ceremonijalni start i cilj ponovno su na Trgu Bana Josipa Jelačića...

Završnica prvog lipanjskog tjedna rezervirana je za najstariju i zasigurno najpopularniju automobilističku priredbu u Hrvatskoj utemeljenu davne 1974. godine. Zagreb je domaćin tradicionalnog Zagreb Open 45. Ina delta rallya u organizaciji Autokluba Ina delta. Manifestaciju posebno podupiru INA Industrija nafte d.d. kao glavni pokrovitelj i Grad Zagreb kao suroganizator.

Kultni hrvatski rally boduje se za FIA Europski rally trophy, Alpe Adria rally Cup, Međunarodno zonsko PH, Prvenstvo Republike Hrvatske, Prvenstvo Slovenije, slovenski Kup AŠ 2005, Otvoreno prvenstvo Zagreba (Regija Sjever HAKS-a), te ove godine prvi put FIA RGT Cup. Posade stižu iz šest europskih zemalja: Hrvatske, Slovenije, Austrije, Italije, Mađarske i Češke. Očekuje se 85 posada, među kojima je 48 hrvatskih iz 13 klubova.

"Ceremonijalnim startom naš se rally nakon niza godina vraća u srce glavnog grada, na Trg bana Josipa Jelačića, a tri su lokacije odvijanja brzinskih ispita. Područje kod Velesajma s tradicionalnim prologom, kao prvim i četvrtim ispitom prvog dana u petak, između toga atraktivni brzinci oko Martin Brega u Dugom Selu, da bi drugi dan bio rezerviran za tri dionice Sljeme, Laz i Šestine. U cjelokupnoj organizaciji sudjeluje oko 500 ljudi u različitim službama", istakla je Mirjana Šimek Bilić, direktorica rallyja na prezentaciji u sjedištu glavnog pokrovitelja.

Itinerer ovogodišnje Delte, ukupne duljine 407.68 km, povezuje mnoge značajne punktove, prvog dana počinje u 17:14 sati tradicionalnim prologom kod sjedišta Ine, ukupne duljine 7.68 km, slijedi odlazak u Dugo Selo na povijesni Martin Breg koji se u duljiini 14.70 km vozi dva puta. Večer se zaključuje još jednim, praktično noćnim PBI Ina Zagreb 2 kod Velesajma.

U subotu 8. lipnja karavana seli na obronke Medvednice, na brzince Sljeme (25.20 km), Laz (10.15 km) i Šestine (20.73 km), koji se svaki vozi dva puta. Na deset brzinskih ispita koji odlučuju o konačnim rezultatima otpada 156.92 km, a ciljna rampa je na Trgu Bana Jelačića u 19 sati.

Vozačku elitu predvovi prošlogodišnja pobjednička češka posada Ondrej Bisaha-Petr Tršinsky u prestižnoj Ford Fiesti R5, a najvećim konkurentima zasigurno će im biti aktulani hrvatski i slovenski prvaci. Mađari Krisztian Hideg i Istvan Kerek voze Škoda Fabiu R5 za zagrebački AK Delta Sport, a slovenski tandem Rok Turk-Blanka Kacin nastupaju u Hyundai i20 R. Uz njihova tri još tri mađarske posade stižu u automobilima R5. S brojem 5 startat će najtrofejniji hrvatski relijaš Zagrepčanin Juraj Šebalj, do sada sedam puta pobjednik kultne Delte. Sa suvozačem Ivanom Pogačićem, za AKK Sveta Nedelja ove godine nastupaju u atraktivnoj Toyoti GT 86 R3. Do generalke teško da mogu, ali zasigurno do pobjede u svojoj klasi i borbe za hrvatsko postolje. Uz Hidega i Šebalja tom cilju teže Buzećanin Viliam Prodan i Zagrepčanin Zoran Raštegorac (AK Opatija Motorsport/AK Cro Dakar Team) u Renault Cliu R3, te povratnik na staze trofejni hrvatski as i veteran Niko Pulić koji će na start u Opel Adamu R2 s jednim od najuspješnijih suvozača kad je u pitanju Delta rally – Zagrepčaninom Davorom Devunićem, ovog puta posadi AK Dubrovnik racing. Pobjedama na Delti slavili su Šebalj, Pulić, Hideg, ali i Mađar Janos Szilagyi (AK Delta Sport) koji nastupa uz Alexandru Varadi u Mitsubishi Lanceru Evo IX. Sadržajna lista prijava najavljuje puno duela za prestiž u pojedinoj klasi i bodovnoj konkurenciji, tako da će dva dana vožnji Medvednicom i Zagrebom, te okruženjem Dugog Sela biti izuzetno zanimljiva.

Miroslav KRPAN

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!