Ostali sportovi

Jedino hrvatsko penjačko natjecanje u centru grada ovog vikenda u Rijeci

Sportnet • četvrtak, 13.06.2019.
Jedino hrvatsko penjačko natjecanje u centru grada ovog vikenda u Rijeci
Foto: Luka Tambača

11. put zaredom Riječki alpinistički klub tijekom ovogodišnjih Dana Sv. Vida održava tradicionalni "Zero Memorijal" - jedino hrvatsko penjačko natjecanje koje se održava u centru grada...

Tijekom 15. i 16. lipnja 2019. na Trgu 111. Brigade kraj Korza ponovno će „niknuti“ velika umjetna stijena – tzv. „bolder“ - na kojoj će snage odmjeriti neki od najboljih hrvatskih sportskih penjača i penjačica.

U subotu 15. lipnja, od 10:00 do 14:00 sati, umjetna stijena će biti otvorena i za građane koji će moći isprobati penjanje uz nadzor i savjete članova RAK-a. Popodnevni sati subote rezervirani su za natjecanja seniora, a tijekom nedjelje održavat će se natjecanja za mlađe uzraste i juniore.

Članovi RAK-a veliku umjetnu stijenu na samom Korzu prvi su puta podignuli još 2001. godine i to sporadično nastavili činiti još nekoliko idućih godina. Natjecanje je zbog svoje atraktivne lokacije u centru grada i dobre atmosfere ubrzo postalo iznimno popularno među hrvatskim penjačima svih generacija, pa bi se na njemu znalo okupiti više desetaka natjecatelja iz svih dijelova Hrvatske.

Od 2008. godine natjecanje postaje stalna tradicija i nosi ime Zehriada Vikića, riječko-delničkog alpinista i člana RAK-a koji je tragično stradao u Julijskim Alpama. Dvodnevna manifestacija u nekoliko je izdanja bila i službeno natjecanje Hrvatskog kupa u sportskom penjanju te se proširila i na sve kategorije mlađih uzrasta. Za gledatelje su posebno atraktivna finalna natjecanja seniorskih kategorija koja se najčešće održavaju tijekom večernjih sati, pod reflektorima. Svoju priliku da isprobaju umjetnu stijenu vođeni savjetima riječkih penjača svake godine dobiju i građani.

Zbog svega navedenog Zero Memorijal je postao jedna od najprepoznatljivijih riječkih gradskih manifestacija tijekom Dana Sv. Vida. Svake godine rezultira i sve većim interesom djece i mladih za sportskim penjanjem, koje od 2020. postaje olimpijski sport.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!