Vodeni sportovi

Tucak: "Idemo na turnir s najvećim mogućim ambicijama, tako je uvijek s nama"

Sportnet, Branimir Korać • ponedjeljak, 17.06.2019.
Tucak: "Idemo na turnir s najvećim mogućim ambicijama, tako je uvijek s nama"
Foto: FaH

U Beogradu, na otvorenom plivalištu Tašmajdan na kojem je već odigran cijeli niz velikih vaterpolskih turnira (FINA kup 2002, Europsko prvenstvo 2006.), u utorak, 18. lipnja počinje završni turnir Svjetske vaterpolske lige...

Skup osam najboljih momčadi, od kojih polovica dolazi iz Europe, a najvećim je dijelom baš putnike s našeg kontinenta dao zagrebački završni turnir Europa kupa. Tada su se, u travnju ove godine, s bazena uz Savu za Beograd plasirale tri momčadi - Mađarska, Hrvatska i Španjolska. Pridodajte im domaćina beogradskog turnira, Srbiju, i to je popis momčadi sa Starog kontinenta.

Preostala četiri sudionika kvalificirali su se s Interkontinentalnog kupa koji je odigran ranije ove godine u Perthu, u Australiji i s kojeg su put do Beograda pronašli Australija, Japan, Kanada i Kazahstan.

Prva značajka turnira pred nama je što ima dodatnu natjecateljsku važnost. Prvoplasirani iz Beograda već će sada, u lipnju 2019. osigurati izravan plasman na Olimpijske igre u Tokiju 2020. Druga karakteristika je što s ovim turnirom počinje u cijelosti i diljem svih bazena, primjena izmijenjenih pravila vaterpolske igre, a koju je FINA odobrila koncem prošle kalendarske godine.

Za europske sastave sasvim sigurno ovaj turnir ipak možda ne sjeda u najbolje vrijeme, a isključivo zbog dugačke klupske sezone, činjenice da je tek tjedan i pol dana proteklo od završnog turnira Lige prvaka u Hannoveru na kojem je nastupao velik broj igrača koji su ujedno stožerni pojedinci svojih izabranih vrsta. Malo je bilo dale dana za odmor, pa uz sve i nužnost hitre preobrazbe sa starih pravila po kojima se igralo još u Hannoveru, na nova koja su važeća u Beogradu. Tomu valja pridodati i podatak da je za mjesec dana kruna cijele sezone, Svjetsko prvenstvo u južnokorejskom gradu Gwangjuu. Tako razumljivi da će svaki izbornik tempirati formu baš za spomenuto natjecanje, ali opet... Jednom, kada lopta krene s centra bazena na Tašmajdanu, sve te priče, i o umoru, o SP koje je u mislima, sve pada, baš i doslovno u vodu. Sve momčadi, neovisno u kakvim sastavima došle u Beograd, svaki igrač ondje će nastojati pobijediti, obraniti svoja vrata, postići gol za svoju momčad.

Tjedan u Beogradu će po svemu sudeći biti uzbudljiv, zanimljiv, nadamo se nama i uspješan.

"Mi smo bili pogođeni zadnjih dana s dvije loše vijesti. Ostali smo i bez Macana i bez Bukića, zbog ozljede odnosno upale slijepog crijeva, ali nema kukanja", odlučno će izbornik Ivica Tucak.

"Mi idemo na turnir s najvećim mogućim ambicijama. Tako je uvijek s nama. Naravno, meni je teško točno ocijeniti u kakvom su točno stanju momci nakon iscrpljujuće i dugačke sezone, a imao sam ih sve na okupu samo 2-3 dana. Zato neću obećavati neke velike stvari, ali da će nam volja, želja i motivacija biti na najvišoj razini, to svakako stoji", rekao je izbornik Tucak.

Hrvatski vaterpolski savez

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!