Nogomet

Dario Bašić: "Brekalo je baš izvanserijski, po svemu. Olmo je prerastao okvire HNL-a"

hns-cff.hr, Petar Jenjić • srijeda, 03.07.2019.
Dario Bašić: "Brekalo je baš izvanserijski, po svemu. Olmo je prerastao okvire HNL-a"
Foto: hns-cff.hr

Hrvatski trener Dario Bašić osvrnuo se u razgovoru za stranicu Hrvatskog nogometnog saveza na netom završeno U-21 Europsko prvenstvo, nastup Hrvatske, igre Danija Olma te posebno Josipa Brekala...

Doktor kinezioloških znanosti i trener U-19 momčadi u Al Ainu, Dario Bašić, osvrnuo se za stranice HNS-a na netom završeno Europsko prvenstvo do 21 godine u kojem je bilo jako dobrih utakmica koje su nudile štošta te da ohrabruje što će biti pojačanja za najbolje nacionalne selekcije.

"Konstatirana je kvaliteta, neupitan napredak igre. Ima značajnih pomaka u svim segmentima: trci, tehnici, taktici. Bilo je niz utakmica visoke razine, premda se katkad primjećivalo da to ipak nisu sasvim formirani igrači. A i partije koje su obilovale pogocima - recimo Rumunjska-Hrvatska 4:1, Engleska-Rumunjska 2:4, Hrvatska-Engleska 3:3, Njemačka-Rumunjska 4:2, Španjolska-Francuska 4:1 - nudile su štošta, ne i sve. No ohrabruje individualna vrijednost i bit će pojačanja za najbolje nacionalne selekcije."

Novi europski prvak postala je Španjolska koja se ponašala zrelo i moćno, krasio ju je posjed lopte te je na kraju dokazala da je najjača.

"Prvaci su iskazali sportsku i mentalnu snagu. I u finalu, kad su Nijemci krajem prvog i početkom drugog poluvremena uprli sve sile ne bi li preokrenuli rezultat ili barem izjednačili. Na startu su Španjolci izgubili od Talijana, u trećem dvoboju napunili mrežu Poljaka budući da im je trebala gol-razlika. Ponašali su se zrelo i moćno. Krasio ih je posjed lopte, vješto su nadzirali događanja namećući tradicionalnu kombinatoriku i na kraju dokazali da su najjači, zasluženo najuspješniji. Po peti put u ovoj kategoriji, što je dovoljno rječito."

Nema nikakve dvojbe kako je Dani Olmo odigrao sjajan turnir te bi Bašića iznenadilo da i sljedeće sezone ostane u Dinamu.

"Nije ga bilo na premijeri, kao da mu izbornik još nije vjerovao; čudno da nije znao o kakvom potencijalu se radi. Dani opravdava sve počasti, zar to nije zorno dokazao. Lako se prilagođavao ritmu priredbe, dapače – on ga je trasirao i modelirao. Nema dvojbe da je kod Plavih napravio dobar posao: u Dinamovom je dresu stekao toliko toga, pogotovo na međunarodnim ispitima. Njegov nivo je skoro impresivan zahvaljujući kompletnosti. Iznenadilo bi me da ostane, a kako će ostati kad pljušte takve ponude, i do 40 milijuna eura. Ružno je reći, ali prerastao je okvire HNL, hvala što je toliko bio tu. Bitno je da u novoj sredini bude standardan kako bi postojeća eksplozija trajala bez predaha, kamoli šokova."

Nakon uspješno odrađenih kvalifikacija, mlada hrvatska reprezentacija nije odigrala turnir onako kako je mogla, ali Bašić ističe da veliki broj tih igrača može igrati i na sljedećem U-21 Europskom prvenstvu.

"Ciklus bih podijelio u dva dijela. Prvi, kvalifikacijski, bio je odličan, s izravnim plasmanom na kontinentalnu završnicu. Svaka čast i kapa dolje. Drugi, finalni, otkrio je da formacija nije dokraja profilirana. Na što su sigurno utjecali kadrovski faktori: izostanak Duje Ćalete-Cara, nepotpuna spremnost Filipa Benkovića prouzročena ozljedom, duže neigranje Borne Sose i stoga evidentna nestašica kontinuiteta, kojim se ne hvale ni Nikola Moro ni Lovro Majer. Sve se to odrazilo, sve smo to platili."

"Rumunji su nas zaskočili, morali smo kolektivno bolje djelovati, organizirati se, biti kompaktniji. No, to se dogodi svakome. Normalno da se teško vaditi na Francuskoj i Engleskoj, veseli što smo se digli i bili zapravo ravnopravni. Krivo mi je što nismo uspjeli nametnuti svoj način, svoj stil, pa smo samo na trenutke pokazali što znamo i možemo. Sretni jer važne i manje važne poluge Josip Brekalo, Nikola Moro, Lovro Majer, Luka Ivanušec, Borna Sosa, Domagoj Bradarić, Sandro Kulenović, Branimir Kalaica, Adrian Šemper i Kristijan Bistrović smiju sudjelovati i u sljedećem turnusu, za Euro 2021. u Sloveniji i Mađarskoj."

Posebno je izdvojio Josipa Brekala koji je u svim segmentima pokazao kako u cijelosti služi momčadi te da će bljesnuti u novom klubu.

"Njega smo apostrofirali odavno. Josip je baš izvanserijski, po svemu. Strašan u skoro svim situacijama, akcijama, pokušajima. Sve rješava lako, ekspresno, ubitačno. Savršeno se postavlja, sam sebi kreira prostor, nezadrživog je prodora i neobranjivog udarca, ima obveznu igru i djelovanje u defenzivi, taktički je besprijekoran. U cijelosti služi momčadi. Uvjeren sam da će i više bljesnuti u novom klubu. Zbog novih izazova."

Osvrnuo se Bašić i na svoj rad u Ujedinjenim Arapskim Emiratima gdje će nastaviti još jednu sezonu, iako su nudili dvije, nakon čega će prijeći na rad sa seniorskim uzrastom. Od ljeta asistirat će mu i trojica Hrvata, Damir Crnjac, Nikola Marić i Goran Kontić.

EP 2020., kvalifikacije, skupina E

1Hrvatska 817:7+1017
2Wales 810:6+414
3Slovačka 813:11+213
4Mađarska 88:11-312
5Azerbajdžan 85:18-131

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!