Ostali sportovi

Na današnji dan: Desetka Nadie Comaneci za povijest

Petar Jenjić • četvrtak, 18.07.2019.
Na današnji dan: Desetka Nadie Comaneci za povijest

Rumunjska gimnastičarka Nadia Comaneci dobila je desetku za svoju vježbu na dvovisinskom razboju, prvi puta u povijesti sporta, te tako oduševila čitav sportski svijet...

Kada govorimo o povijesti Olimpijskih igara i onim sportašima i sportašicama koji su ih obilježili, nezaobilazno je ime Nadije Comaneci koja je osvojila čitav sportski svijet na Igrama u Montrealu 1976. godine.

Tada 14-godišnja rumunjska gimnastičarka osupnula je svijet apsolutno savršenom vježbom na dvovisinskom razboju. Prva je u svijetu gimnastike koja je u jednoj od vježbi dobila maksimalnu ocjenu, desetku.

Kada je ocjena prvi puta dodijeljena, na tadašnji golemim semaforima koji su više bili veliki kalkulatori, nije se mogao upisao broj 10 s decimalama. Ocjena je ispisana kao 1.0, a mlada Comaneci počela je plakati jer je mislila da je dobila jedinicu.

Smirila se kada su joj objasnili što to zapravo znači, nakratko se primirila, a nakon toga otišla pitati suce o čemu se točno radilo. Na cijelim Igrama dobila je šest desetki te osvojila zlatne medalje na gredi, višeboju i razboju, srebro u momčadskoj konkurenciji i broncu na tlu.

Četiri godine kasnije u Moskvi osvojila je dvije zlatne medalje i dvije srebrne, nakon čega je naredni period njena života bio obilježen "zatvorom" u komunističkom režimu Rumunjske iz koje je prebjegla 1989. godine.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!