Ostali sportovi

Na današnji dan: Jesse Owens osvojio prvu od četiri zlatne medalje u Berlinu

Petar Jenjić • subota, 03.08.2019.
Na današnji dan: Jesse Owens osvojio prvu od četiri zlatne medalje u Berlinu

Na današnji dan 1936. godine, Jesse Owens osvojio je svoju prvu od četiri zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Berlinu...

Olimpijske igre u Berlinu 1936. godine trebali su biti velika reklama Adolfa Hitlera i uspona nacizma, ali isto tako ostale su upamćene kao i Igre na kojima je srušena "teorija" o nadmoćnoj arijevskoj rasi.

Upravo na današnji dan održana je utrka na 100 metara na kojoj je tamnoputi američki atletičar Jesse Owens uspio doći do pobjede s vremenom 10.3 sekunde.

Sljedećeg dana pobijedio je u skoku u dalj, nakon toga i u utrci na 200 metara, a na kraju i u štafeti 4x100 metara s Ralphom Metcalfeom, Foyom Draperom i Frankom Wykoffom.

O tadašnjem podvigu dovoljno govori podatak da ga sve do Olimpijskih igara u Los Angelesu 1984. godine nitko nije uspio nadmašiti. Tada je to za rukom pošlo Carlu Lewisu.

Iako se pričalo o tome kako Hitler nije čestitao Owensu na pobjedi, te tvrdnje pokušao je pobiti američki atletičar u svojoj biografiji.

"Kad sam prošao pokraj kancelara on je ustao i mahnuo mi rukom, a ja sam odmahnuo. Mislim kako su kroničari pretjerali u njegovom lošem prikazivanju."

Isto tako, njemački je novinar Siegfried Mischner tvrdio prije deset godina kako je prisustvovao njihov rukovanju te da mu je Owens 1960. godine i sam pokazao tu sliku.

Kako god okrenuli, Jesse Owens do današnjeg dana ostaje atletičar koji je postavljao rekorde i rušio predrasude.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!