Košarka

Scariolo: "Zajedništvo i nesebičnost su temelji na kojima se gradi tvrđava"

Sportnet • nedjelja, 04.08.2019.
Scariolo: "Zajedništvo i nesebičnost su temelji na kojima se gradi tvrđava"
Foto: Davor Sajko

U grčkom Volosu traje završnica Europskog prvenstva U18. Mlade Španjolce, koji se za zlato bore protiv Turaka, došao je gledati i izbornik seniora Sergio Scariolo.

AUTOR: L.M.

Nakon što su španjolski košarkaši do 20 godina došli do finala Europskog prvenstva, isto su ponovili i njihovi dvije godine mlađi zemljaci. Plasman u završnicu bio je dovoljan da seniorski izbornik, Sergio Scariolo, iskoristi slobodne dane i doleti u Grčku dati podršku mladim Španjolcima, među njima i svom sinu.

"Sviđa mi se što vidim da čitav sustav, sve naše ekipe od akademije ili U12 kategorija, pa sve do seniora, rade po istom principu. Ova godina je dosad bila dobra, ali rezultat nije najbitnija stvar. Naš primaran cilj je razvoj igrača za prvu momčad", izjavio je Scariolo.

Dotaknuo se i seniorske reprezentacije koja se sprema za Svjetsko prvenstvo. Jezgra igrača koji su iznijeli kvalifikacije je u kadru, popunjena iskusnim zvijezdama kao što su Marc Gasol, Ricky Rubio i Rudy Fernandez.

"Ovo je jedan drugačiji, novi izazov. Dosta igrača nije igralo za reprezentaciju, ili nisu imali značajnije uloge, na ovoj razini. Većina momaka koji su iznijeli kvalifikacijski ciklus je ovdje. Tek smo počeli, ali zajedništvo, nesebičnost i želja za natjecanjem su tu, a to je upravo ono što tražimo od njih. To su temelji na kojima gradimo tvrđavu."

Rad unutar sustava od najmlađih kategorija. Natjecanje i pobjeđivanje u svrhu konačnog cilja, razvoja igrača za španjolsku košarku i vjera u igrače na raspolaganju u seniorskoj kategoriji. To je misao vodilja Sergija Scariola, i način na koji se radi u španjolskoj košarci. Nešto iz čega bi mogli učiti i drugi izbornici i savezi.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!