Rukomet

Vori: "Na dobrom smo putu da nam sve kategorije rade po istom programu"

Mihaela Bradovski • utorak, 20.08.2019.
Vori: "Na dobrom smo putu da nam sve kategorije rade po istom programu"
Foto: Pixsell

Muške hrvatske rukometne selekcije imale su bogato i radno ljeto, a od tri reprezentacije koje su bile u pogonu, dvije su se vratile u Hrvatsku s odličjima...

Može se reći kako je hrvatsko rukometno ljeto bilo uspješno. Dvije od tri muške rukometne selekcije nigrale su finale na svjetskim smotrama, mlađi kadeti osvojili su zlato na EYOF-u, juniori srebro na Svjetskom prvenstvu, a jedino su kadei ostvarili rezultat ispod očekivanja.

"Juniori su odradili sjajan turnir i na tome im svakako čestitam, tu smo vidjeli kako već imamo igrače koji kandidiraju za seniorsku reprezentaciju. Na tom turniru bilo je odličnih stvari, no vidjeli smo i neke lošije segmente na čemu ćemo mi kao Savez raditi, ali na dobrom smo putu. Mlađi kadeti su još premladi da ih spominjemo sa sigurnošću u kontekstu seniorske reprezentacije, oni će se još mijenjati, promijene se tijekom tjedna, a gdje ne kroz par godina. Bio bi veliki uspjeh da iz svake generacije imamo četiri-pet mladih igrača za seniorsku reprezentaciju. Zlato s EYOF-a za ove mlade rukometaše je veliki poticaj da nastave raditi na sebi", kaže Igor Vori za Sportske novosti.

Podbacili su oni od kojih se puno očekivalo, kadeti na Svjetskom prvenstvu u Sjevernoj Makedoniji gdje su završili tek na desetom mjestu.

"Odigrali su odlično grupnu fazu, a onda je došao loš dan u osmini finala gdje su izgubili od Mađarske. Prošle godine bili smo četvrti, a ove deseti, no dojam je da nismo bili nikad bliži odličju. Medalje su dobre jer stvaraju pobjednički mentalitet, ali nisu presudne, bitno je stvarati igrače za seniorsku selekciju. Pred kadetima je još puno natjecanja, oni tek sad prelaze u juniore. Svima njima nedostaje više individualnog rada, razumijem da su to školarci i da nisu imali previše vremena, ali moraju shvatiti da rad u klubu nije dovoljan. Svi moraju raditi puno više na sebi jer tako je to u današnjem rukometu, moraš puno ulagati da bi ti se malo vratilo."

Vori dodaje kako se pokušava uskladiti da i mlađe kategorije igraju po uzoru na seniorsku reprezentaciju.

"Težimo da se sve radi po programu seniorske reprezentacije. Pokušavamo vratiti 3-2-1 zonu što naši seniori na žalost nisu mogli konstitucijski igrati, a nju nije ni lako uigrati za 20 dana. Kadeti je mogu igrati, ali tu treba puno vremena da se nauče automatizmi, no na dobrom smo putu da nam sve kategorije rade po istom programu. Želimo pripremati igrače za A selekciju i kada tamo dođu da budu upoznati sa sustavom rada. Na žalost mi nemamo igrače na raspolaganju cijele godine, ali možemo nešto i kroz razgovor. Igrače želimo i odgojiti, pružiti im osjećaj pripadnosti obitelji i zajedništva. Napraviti od njih dobre i poštene ljude, a zatim pobjednike."

Za kraj je dodao kako je još prerano govoriti o rotacijama na izborničkim pozicijama, Dominiković je završio ciklus s juniorima, a treba vidjeti što će biti s Markovićem i Markotom.

"Ono što je dobro trebamo zadržati, a ono što je loše, treba popraviti. U kadetskoj reprezentaciji uočili smo neke stvari i kroz razgovor s trenerima u klubovima pokušat ćemo ih ispraviti. Ne možemo doći treneru u klub i reći mu koju obranu treba igrati i koji igrač mu mora igrati, ali trebamo svi zajedno raditi u interesu hrvatskog rukometa."

FOTO: Igor Kralj/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!