Košarka

Hrvatska ušla u kvalifikacije za Olimpijske igre u Tokiju

Branimir Korać • četvrtak, 05.09.2019.
Hrvatska ušla u kvalifikacije za Olimpijske igre u Tokiju
Foto: EPA

Nakon propuštenog Svjetskog prvenstva u Kini, Hrvatska je dobila priliku za povratak na veliku scenu. Pobjeda Grčke protiv Novog Zelanda potvrdila je ulazak Hrvatske u kvalifikacije za Olimpijske igre...

Zadnji dan prve faze natjecanja na Svjetskom prvenstvu u Kini bio je važan i za hrvatsku reprezentaciju. Pobjeda Grčke protiv Novog Zelanda za Hrvatsku znači i ulazak u društvo onih koji će nastupati na kvalifikacijskim turnirima za Olimpijske igre.

Nema više pozivnica za kvalifikacijske turnire već se gledaju isključivo sportski kriteriji i Hrvatska je navijala za prolazak što većeg broja europskih reprezentacija u drugi krug Svjetskog prvenstva.

Nakon što je Grčka upisala pobjedu, postalo je jasno kako je Hrvatska "unutra" kako sada stvari stoje i dobila je novu priliku za izboriti se za nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Sa Svjetskog prvenstva 2019. na Olimpijske igre u Tokiju izravno će se kvalificirati sedam momčadi, dok će 16 sljedećih najboljih dobiti priliku da se kvalificiraju na FIBA Olimpijskim kvalifikacijskim turnirima. Izvršni odbor je potvrdio sportske kriterije (neće biti pozivnica) za izbor dvije dodatne reprezentacije iz svake zone kako bi olimpijski kvalifikacijski turniri brojali ukupno 24 ekipe (četiri turnira po šest ekipa). Pod sportski kriterij misli se na FIBA ranking zemalja (kategorija muških seniora) u trenutku završetka Svjetskog prvenstva. Dakle, dvije najbolje rangirane reprezentacije po zoni (Afrika, Amerike, Azija-Oceanija i Europa) koje nisu završile u TOP 23 na Svjetskom prvenstvu, uključivši i one zemlje koje na SP ne sudjeluju, imat će šansu izboriti se za OI u Tokiju. Hrvatska je uoči Svjetskog prvenstva deveta na Fibinoj ljestvici.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!