Ostali sportovi

Na današnji dan: 98-godišnji Yordanidis otrčao maraton za malo više od sedam i pol sati

Jan Šneler • četvrtak, 10.10.2019.
Na današnji dan: 98-godišnji Yordanidis otrčao maraton za malo više od sedam i pol sati
Foto: EPA

Prije točno 43 godine, grčki trkač Dimitrion Yordanidis istrčao je maratonsku utrku od Maratona do Atene i s 98 godina postao najstariji čovjek kojemu je to pošlo za rukom...

Guinnessova knjiga rekorda prepuna je bizarnih i po mnogima nepotrebnih rekorda, ali isto tako može se naći i nekoliko prilično impresivnih podataka. Jedan od takvih je onaj grčkog atletičara Dimitriona Yordanidisa koji je na maratonskoj utrci 1976. godine trčao od Maratona do Atene za sedam sati i 33 minute.

Ne bi taj podatak bio ni po čemu zanimljiv niti sportski nevjerojatan da Grk nije imao 98 godina. Teško je zamisliti 98-godišnjaka kako hoda normalnim tempom, a kamoli otrči utrku od 42 kilometra.

Dugo je Yordanidis držao taj rekord, sve do 2003. godine kada ga je prestigao Fauja Singh koji je u Torontu otrčao maratonsku utrku za pet sati i 40 minuta. Iako je ovom britanskom Sikhu tada bilo "tek" 92 godine, postao je rekorder jer je otrčao najbolji maraton u konkurenciji 90+ godina.

Jednako kao što je zanimljivo da su neki isticali kako je te 1976. godine Yordanidis dio utrke prešao koristeći automobil. Dokaza za tako što nema, a s obzirom da je grčki maratonac umro 1980. godine, sigurno je da nikada nećemo saznati pravu istinu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!