Nogomet

Povijesni trenutak u Iranu: Žene mogle uživo gledati nogometnu utakmicu

Jan Šneler • četvrtak, 10.10.2019.
Povijesni trenutak u Iranu: Žene mogle uživo gledati nogometnu utakmicu
Foto: EPA

Po prvi put od 1979. godine, iranske vlasti dozvolile su „masovniji“ odlazak ženama na nogometne utakmice tako da je susretu Irana i Kambodže moglo prisustvovati oko 3 000 gledateljica…

Nevjerojatno, ali istinito. U Iranu do danas, nogometnim utakmicama nisu mogle prisustvovati žene. Dobro, nekih izuzetno rijetkih događa je bilo, ali i tada se često radilo o malim grupicama koje na golemim iranskim stadionima nisu bile primjetnije od sitne mušice koja zna zasmetati gledateljima.

Situacija se znatno zaoštrila tragičnim događanjima u posljednje vrijeme, smrću jedne djevojke koja je htjela ući na stadion i FIFA je odlučila žestoko reagirati. Iako se trudi na sva zvona promovirati jednakost i protivljenje bilo kojoj vrsti diskriminacije, krovnoj nogometnoj organizaciji dugo je trebalo da konačno ultimativno zatraži od iranskih vlasti da se ponaša u skladu s civilizacijskim dostignućima.

Tako su u današnjem susretu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, na utakmici Irana i Kambodže, žene dobile pravo pristupa. Nije to velik broj, na oko 78.000 mjesta žene su dobile 3.000 karata, ali i ovo je prvi korak ka nešto normalnijem stanju u iranskom nogometu. Ipak, niti ovaj presedan nije prošao bez kontroverzi. Naime, taj ženski sektor osiguran je isključivo za gledateljice, tako da u slučaju da su htjele doći u pratnji osobe suprotnog spola, nisu smjele sjediti u istom sektoru.

Iranci su slavili s velikih 14:0. Za sada, prema posljednjim informacijama, nikakvih incidenata nema, a sudeći po fotografijama koje dolaze iz Teherana, navijačice koje su dobile pravo pristupa uživaju u predstavi svojih sunarodnjaka.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!