Automoto

Vikend u znaku jubilarnog 20. Rallyja Poreč 2019.

Sportnet • petak, 11.10.2019.
Vikend u znaku jubilarnog 20. Rallyja Poreč 2019.

Kombinacija turisti – automobilisti obilježila je prvi dan jubilarnog 20. Rallyja Poreč 2019. Na brojnim prostorima grada, koji je već dva desetljeća s ponosom istinski domaćin automobilističkom sportu, što više manifestaciji koja svojim atraktivnim programom najavljuje postezonske aktivnosti, cestama i centrom grada izmjenjivali su se sudionici rallyja i brojni turisti kojih ima u znatnom broju.

Sudionike je istarski poluotok dočekao okupan suncem i toplinom, kao da je sredina kolovoza, što je naznaka i za predstojeća dva dana, kada se vozi itinererom dugim 380.82 km, od čega čak 92.10 km otpada na 11 brzinskih ispita u okruženju Poreča, ali u završnici i samom centru.

Organizator Autoklub Poreč Motorsport, uz pomoć suorganizatora AKORK Skok racing 1993, učinio je da ovogodišnja manifestacija bude zapamćena, pa je posebno obogaćen prvi dan, kada je uoči ceremonijalnog starta svih 63 sudjelujuće posade, iz četiri zemlje, na centralnom Gradskom parkiralištu, ovih dana namijenjenog kraljici autosporta – rallyju, priredio glazbeno-zabavni program uz autoshow, nastup Limene glazbe Sv.Lovreč, Plesni studio MOT 08, a u kasnijim satima koncert Grupe Febra.

Tijekom dana posade i njihova pratnja obavljali su uobičajene pripreme, verifikaciju i kontrolu vozila, vozači su civilnim automobilima upoznavali brzinske ispite koje će voziti tijekom subote, a servisni park ove je godine prostrano Parkiralište Žatika.

Tijekom subote vozi se osam brzinaca na četiri pozicije, svaki dva puta. Kreće se u jutro brzinskim ispitom Žbandaj od 8:53 sati, a potom Kanfanar, sa startom iz Červari u 9:36. Od 11:34 sati vozi se drugi krug istih BI, da bi poslijepodnevni dio, od 14:50 sati počeo brzincem iz Kanfanara prema Červarima, a potom kružni BI Flengi (od 15:23 sati) kod Fuškulina i Čuši. I tako dva puta. U Žatiku će stići oko 19 sati. Svojevrsna poslastica, kojom je niz godina počinjao porečki rally, na programu je u nedjelju, a to su jednom kružni BI Tar i odlučujući gradski superspecijal Poreč na Gradskom parkiralištu, dva puta..

Ovogodišnje jubilarno izdanje vozi se za državna prvenstva Hrvatske i Slovenije, te za Međunarodno zonsko prvenstvo Hrvatske.

Favorit je zasigurno višestruki slovenski prvak Rok Turk, koji u tandemu s Blankom Kacin, nastupa u prestižnom Hyundai i20 R5. Željni pobjedničkog postolja svakako su i Talijan sa slovenskom licencom Claudio De Cecco i sunarodnjakinja mu Lisa De Cecco, u identičnom automobilu kao i Turk, dok je često na pobjedničkim postoljima završavao i mađarski tandem Antal Kovacs i Gergely Istovics (Ford Fiesta R5).

U hrvatskim okvirima visok se plasman očekuje od deveterostrukog pobjednika Zagrepčanina Juraja Šebalja koji Toyotu GT86 CS, klase 2, vozi u tandemu s Ivanom Pogačićem, a željan dobrog rezultata je i najtrofejniji hrvatski automobilist Dubrovčanin Niko Pulić, svojevremeno pobjednik jednog Poreča, a sada u paru s Davorom Devunićem za upravljačem Opel Adama R2. Uz Šebalja i Pulića nastupaju još dva nekadašnja pobjednika ovog natjecanja Slovenac Darko Peljhan (VW Polo Proto), trostruki i prvi pobjednik daleke 1999. godine te Mađar Janos Szilagyi (AK Delta Sport) u Peugeotu 208 R2.

Miroslav KRPAN

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!