Ostali sportovi

Kenijac srušio čarobnu granicu: Kipchoge istrčao maraton ispod dva sata!

Dario Dodić • subota, 12.10.2019.
Kenijac srušio čarobnu granicu: Kipchoge istrčao maraton ispod dva sata!
Foto: EPA

Sjajne vijesti stižu iz Beča, olimpijski pobjednik Eliud Kipchoge postao je prvi čovjek koji je istrčao maraton za manje od dva sata...

Mnogi su mislili kako nije moguće maratonsku stazu od preko 42 kilometra pretrčati za manje od dva sata. Od danas te barijere više nema. Olimpijski pobjednik Eliud Kipchoge srušio je čarobnu granicu na Ineos 1:59 Challengeu u Beču.

34-godišnji Kenijac u Beču je stazu dugu 42,2 kilometra pretrčao u vremenu od jednog sata, 59 minuta i 40 sekundi i tako postao prvi čovjek koji je maraton istrčao u vremenu kraćem od dva sata.

Ipak, Kipchogeov pothvat u glavnom gradu Austrije neće se smatrati novim svjetskim rekordom. Naime, ovo nije bilo službeno natjecanje, a i Kipchoge je imao pomoć koja po pravilima Svjetske atletske federacije nije dozvoljena.

Silni "zečevi", njih čak 42 i to redom vrsni atletičari, pomagali su Kenijcu u hvatanju ovog čudesnog vremena. Imao je i pomoć električnog auta koji je zelenim laserima na stazi označavao tempo potreban za rušenje rekorda. Čak je i dostava vode i energetskih gelova bila protiv IAAF-ovih pravila (dostavljali su ih Kipchogeovi treneri, nije ih sam trkač preuzimao sa stola kao što je inače slučaj u maratonu, op.a.) pa je i to razlog zbog kojeg se ovo neće voditi kao službeni rezultat.

Sve to ipak ne umanjuje veličinu ovog pothvata. Službeni rekord maratona (2:01:39) drži upravo Kipchoge, postavio ga je u Berlinu 2018. godine.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!