Vodeni sportovi

Mirko Vičević novi član vaterpolske Kuće slavnih u Fort Lauderdaleu

Sportnet, Mihaela Bradovski • četvrtak, 17.10.2019.
Mirko Vičević novi član vaterpolske Kuće slavnih u Fort Lauderdaleu
Foto: Pixsell

Međunarodna Kuća slavnih vodenih sportova, službena ustanova u Fort Lauderdaleu (SAD) koju priznaje i FINA, objavila je tzv. Klasu 2020. odnosno zaslužne pojedince iz vodenih sportova koji će službeno biti inaugurirani u ljeto 2020. u člana Kuće slavnih.

Ispred vaterpola to je bokeljski Hrvat Mirko Vičević, jedan od najpoznatijih i najboljih vaterpolista bivše države koji je osvojio zlato na Olimpijskim igrama u Seoulu 1988. i na dva svjetska prvenstva, u Madridu 1986. i Perthu 1991. Zlatne je kolajne osvojio i na Europskom prvenstvu u Ateni 1991, kao i na FINA kupu u Rimu 1990. odnosno na Igrama dobre volje u Seattleu 1990.

U klupskoj je karijeri osvajao tadašnji Kup LEN s talijanskom Bresciom čak triput (2003, 2005. i 2006.), a zanimljivo da je isti kup osvojio i kao trener, vodeći kotorski Cattaro 2010. godine. Bio je dvaput prvak bivše države, s kotorskim Primorcem 1986. i sa splitskim Jadranom 1991. U momčadi sa Zvončaca, Vučević je igrao od 1989. do 1991. godine. Još je osvajao i ukupno dva naslova prvaka Italije (Savona i Brescia), kao i Kup kralja u Španjolskoj (Barcelona).

Mirko Vičević će u floridskom Fort Lauderdaleu biti zaveden kao vaterpolist iz nekadašnje Jugoslavije i dakako Crne Gore u kojoj živi i čiji je državljanin (baš kao i hrvatski), ali s pravom se i mi u Hrvatskoj radujemo i čestitamo na priznanju Mirku Vičeviću kojeg s razlogom uvrštavamo u red velikih i zaslužnih hrvatskih vaterpolista, pa je tako dobio i svoje 'mjesto' u knjizi "Stoljeće hrvatskog vaterpola" godine 2010.

Inače, vaterpolski kandidati za Kuću slavnih u Klasi 2020. bili su uz Vičevića još i braća Pino i Franco Porzio iz Italije, Ivan Perez iz Španjolske, te Aleksandar Šapić iz Srbije.

AUTOR: Hrvatski vaterpolski savez

FOTO: Goran Stanzl/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!