Vodeni sportovi

Hrvatske vaterpolistice čekaju utakmicu odluke: "Postoji samo jedna formula za utakmicu s Portugalom. Pobijediti ga!"

Sportnet, Branimir Korać • petak, 25.10.2019.
Hrvatske vaterpolistice čekaju utakmicu odluke: "Postoji samo jedna formula za utakmicu s Portugalom. Pobijediti ga!"
Foto: Pixsell

Hrvatski vaterpolo je na korak da na predstojećem Europskom seniorskom prvenstvu u Budimpešti, u siječnju 2020. godine ima dva sastava, dvije izabrane vrste. Baš kao i prijašnja dva EP (Beograd 2016. i Barcelona 2018.), ali jednako kao i na jedinom dosadašnjem EP koje je organizirano u samostalnoj Hrvatskoj (Zagreb 2010.).

Muškarci su već razvrstani u A skupinu, no na dobrom su putu i žene. Štoviše, i njih čeka A skupina. Pod samo jednom pretpostavkom ili preduvjetom. Koji uopće nije neostvariv, čak štoviše. U subotu od 18 sati na šibenskom plivalištu u Crnici valja svladati Portugalke. Mogli bi dodati, svladati ih još jednom. Naime, prije dva tjedna u prvom susretu kvalifikacija za EP, u Lisabonu je bilo 14:13 za Hrvatsku. Sada slijedi uzvrat.

"Postoji samo jedna formula za utakmicu s Portugalom. Pobijediti ga!"

Tako će Mario Ćaleta, izbornik hrvatskih vaterpolistica uz dodatak.

"Mislim da ćemo ih uspjeti iznenaditi s nekim stvarima. Dobro smo ih proučili, snimke pregledali, iskusniji smo za tu jednu utakmicu iz Lisabona. Nije puno, ali uoči prve utakmice nismo imali niti to. Znamo neke njihove najslabije točke koje prvi put nismo iskoristili. Na tomu smo radili kako u Varaždinu na priprema sa Slovakinjama, tako i sada završnih dana priprema u Šibeniku. Mislim da ne bi trebalo biti problema."

Jednako razmišlja uoči utakmice i Emmi Miljković koja je u Lisabonu briljirala s čak sedam golova.

"Portugalke imaju odličnu curu na dva metra i morat ćemo pripaziti na njihovu kapetanicu koja inače igra u Italiji, u Veroni."

Slično će na ovu temu i izbornik Ćaleta koji je upravo i naglasio kako bi zaustavljanjem suparničke igračice na centru njegove odabranice obavile pola posla.

"Druga je desna vanjska, Ines Braga. Postigla je puno pogodaka u Lisabonu (pet konkretnije) i ona nam je predstavljala najveću opasnost", veli Ćaleta.

Emmi Miljković je pridodala i kako je očekivala ipak nešto lakši posao u Lisabonu.

"On bi na koncu takav i bio, takav bio i rezultat da nije bilo previše velikih pogrešaka u posljednjim minutama. Dvije-tri minute prije kraja smo još vodile s 3 razlike i imale kontru. No, dobro... Ne valja se to vraćati. Osobno doista mislim da smo mi bolje, iako to nikako ne znači da Portugalke nemaju svoje kvalitete, mlade su, grizu, uopće nisu za baciti kako se kaže", veli Miljković.

Da, spomenimo i propozicije, iako su one vrlo jednostavne. U slučaju da Portugalke u Šibeniku nakon odigrane četiri četvrtine imaju gol prednosti, neovisno kojim točno rezultatom, prišlo bi se izvođenju peteraca. Makar, toplo se nadamo da nam ovo tumačenje pravila neće trebati.

Utakmica Hrvatska - Portugal u Šibeniku, počinje u subotu, 26. listopada od 18 sati. Ulaz na utakmicu je slobodan, pa koristimo priliku pozvati sve Šibenčanke i Šibenčane - dođite na Crnicu i poduprite naše djevojke u borbi za odlazak na Europsko prvenstvo.

Satnica i parovi uzvratnih utakmica kvalifikacija:
DUISBURG (16.00) Njemačka - Rumunjska (13:14)
ŠIBENIK (18.00) Hrvatska - Portugal (14:13)
OBERKIRCH (18.00) Švicarska - Izrael (6:13)
ISTANBUL (18.00) Turska - Slovačka (9:19)
BEOGRAD (19.30) Srbija - Češka (25:6)
HARKIV (20.00) Ukrajina - Francuska (1:20)
Napomena: U zagradi iza svakog para je rezultat prve utakmice

AUTOR: HVS

FOTO: Goran Kovačić/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!