Tenis

Konjuh: "Kada me specijalist pregledao, pitao me vidim li se u nečemu drugom u životu osim u tenisu"

Branimir Korać • petak, 01.11.2019.
Konjuh: "Kada me specijalist pregledao, pitao me vidim li se u nečemu drugom u životu osim u tenisu"
Foto: FaH

Ana Konjuh prolazi kroz mukotrpan put povratka tenisu, nakon nove operacije. Iza nje je tako težak put, ali puno toga već je prošla i nosi je želja za igranjem...

Ana Konjuh možda je i najveća pehistica među hrvatskim sportašima. Teške ozljede bile su joj pratitelj još od rane faze karijere i sada rad na novom oporavku. Za HRT je ispričala kako teče oporavak.

"Počelo je dosta rano, s nekih 11 godina. Prvo su bila leđa, imala sam herniju diska koju vučem još godinama i to je razlog zašto sam na pilatesu, kako bih održala tu snagu. Nakon toga je uslijedio lakat kojeg sam također vukla i to od 12. godine. U početku nisam znala što je problem, igrala sam pod bolovima i tabletama, samo da izdržim dok ne nađem uzrok. Proputovala sam cijeli svijet dok mi u Zagrebu jedan liječnik nije rekao da trebam operaciju. Nakon operacije je bilo sve u redu, vratila sam se tenisu i bila zdrava tri i pol godine, bez bolova, bez ičega i bolovi su se vratili 2017. u Torontu. Jedan dan sam se probudila i nisam uopće mogla ispružiti lakat. Ispalo je da opet moram na operaciju, ovaj put nešto drugo. Bila je dosta teža jer su mi brusili kost pa je trebalo i dosta artroskopskih rupica pa je oporavak bio duži, ali sam se i tu vratila, međutim već nakon prvog meča ponovno sam osjetila bol, ne ista nego druga. Uputili su me na tog specijalistu za ligamente u laktu. Kada me pregledao, pitao me je li se vidim u još nečem u životu osim u tenisu, tu sam shvatila da je ozbiljno i da ne znamo hoću li stati opet na teren. Rekla sam da baš i ne bih nešto drugo, onda je samo rekao da sutradan u 5 ujutro dođem na operaciju", kaže Konjuh.

Američki specijalist je oštećeni ligament lakta ojačao dijelom ligamenta iz koljena kako bi postao jači i i izdržljiviji. Konjuh ima ogromnu želju za povratkom.

"Ne bih sve to radila da nemam nadu da ću se vratiti na razinu na kojoj sam bila. No opet postoji u dijelu mozga ta sumnja je li sve u redu i radim li ovo uzalud. Potrošila sam godine na karijeru i tenis i pitate se što ako ne bude sve u redu. No pokušavam ne misliti na to i fokusirati se na pozitivno."

Kroz sve to nije lako prolaziti i ima kriznih dana.

"Bilo je dana kada nisam htjela ići na rehabilitaciju i kada sam htjela odustati misleći što mi sve to treba u životu, ali u tim trenucima samo sam si rekla sjeti se zašto si počela i zašto si ovo sve do sada napravila jer mislim da sve ono što me kasnije čeka, bit će vrijedno ovoga. To me drži još uvijek."

Magistra fizioterapije Meri Tranfić dodaje zanimljiv podatak.

"Rehabilitacija je duga, ova operacija je najčešće prisutna kod igrača baseballa i njihov oporavak ide obično od devet do 18 mjeseci. S obzirom da je ovo i drugačiji sport i drugačije se sile primjenjuju tijekom igre, postoji opcija i da se može i ranije vratiti. Sam proces rehabilitacije je izvrsno obavljen tako da ne bi trebalo biti nikakvih komplikacija i trebala bi se vratiti na 100 posto i više od toga."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!