Ostali sportovi

Na današnji dan: Rođen je jedan od najboljih kuglača u povijesti ovog sporta

Matej Kačan • petak, 01.11.2019.
Na današnji dan: Rođen je jedan od najboljih kuglača u povijesti ovog sporta
Foto: Pixsell

1. studenoga 1944. godine u Zemuniku Donjem pokraj Zadra rođen je najveći hrvatski kuglač ikad, Nikola Dragaš...

U jeku Drugog svjetskog rata, na blagdan Svih svetih 1944. godine u siromašnoj obitelji u Zemuniku Donjem rodio se Nikola Dragaš koji će kasnije u Zagrebu postati jedan od najvećih kuglača ikada.

Dragaš je u Zagreb stigao kao mladić 1958. godine, a kuglati počinje u KK Dinamo 1963. Najveći dio svoje karijere ipak je proveo u KK Medveščak s kojim je osvojio i brojne medalje.

Od brojnih uspjeha izdvajaju se tri uzastopna svjetska naslova u pojedinačnoj konkurenciji 1972. u Splitu, u Eppelheimu 1974. te u Beču 1976., a na istom prvenstvu u Beču je osvojio i ekipno zlato. Svjetsko zlato u paru je osvojio u Budimpešti 1988. s Borisom Urbancem, a uz tih pet zlata posjeduje i pet srebra i sedam bronci, a jednom je srušio i svjetski rekord.

Od klupskih uspjeha s Medveščakom vrijedi izdvojiti sedam medalja u Svjetskom kupu, tri u Europa pokalu te šest naslova Hrvatske uz brojne naslove u bivšoj Jugoslaviji.

Dragaš je u svojoj karijeri iza sebe ostavio brojna priznanja i titule, a važi za jednog od najboljih kuglača u povijesti tog sporta. Danas Dragaš živi umirovljeničkim životom.

FOTO: Luka Stanzl/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!