Ostali sportovi

Sportovi s ruba medijske pažnje: Amerikanci "krivi" za dolazak baseballa u Hrvatsku

Marjan Kreševac • srijeda, 27.11.2019.
Sportovi s ruba medijske pažnje: Amerikanci "krivi" za dolazak baseballa u Hrvatsku

Možete li zamisliti modernu televiziju, ozbiljne tiskovine i internetske portale, vijesti radio postaja, a da ne čujete (ne vidite) prilog ili raspravu o sportu? Možete li zamisliti ponedjeljak na poslu ili u školi, prve jutarnje kave bez prisjećanja na jučerašnju utakmicu, utrku ili nešto slično? Naravno da ne možete...

Prije dosta vremena rodila se ideja o seriji tekstova o sportovima u Hrvatskoj koji ne "vrište" kroz sve medije, ne guraju se kroz sve strane i pore ovog društva koji su uglavnom na marginama društvene pažnje, a u hrvatskim okvirima tu spada i baseball. Nećemo se ovdje baviti profesionalnim dijelom ovoga sporta od kojeg je svakako najpoznatija američka MLB liga koja je kao i u mnogim drugim "Amerikancima interesantnim" sportovima postao više od sporta, postao je "core business" preko Atlantika, a i šire.

U ovom tekstu, a i u svim sljedećima koncentrirat ćemo se na sport kao takav u Hrvatskoj, koncentrirati na sve probleme s kojima se susreću sportski entuzijasti na čelu klubova, igrači koji imaju toliko ljubavi prema sportu da nakon osam sati rada u brodogradilištu ili u nekom trgovačkom lancu uzimaju sportsku opremu i treniraju za sljedeću utakmicu, sljedeći turnir.

Povijest baseballa

Teško je sa sigurnošću ustvrditi kada se baseball kao nama danas poznata igra točno pojavljuje u povijesti. Mnogi smatraju da se začetkom igre može smatrati engleska varijanta sporta koji se igrao pomoću palice i lopte, a poznat je pod nazivom "rounders", dok drugi povjesničari sporta, posebice oni s američkog kontinenta nameću kao početak oblik igre s palicom koji se počeo igrati u Americi u 18. stoljeću.

Ako se priklonimo varijanti začetka igre u Engleskoj tada se po prvi puta službeno spominje varijanta igre s palicom na terenu koji uključuje baze u knjizi Johna Newberyja A Little Pretty Pocket-Book izdane 1744. godine. U knjizi su dana neka osnovna pravila i smjernice za igranje. Prva službeno zabilježena utakmica prema istraživanjima odigrana je 1749. godine u Surreyju, a uključivala je i Princa od Walesa.

Nakon početaka u Engleskoj ova igra seli se na prostor Sjeverne Amerike preko engleskih emigranata koji naseljavaju prvenstveno prostore Kanade. S vremenom širi se prema jugu i od 1830. godine pojavljuju se zapisi o igranju na cijelom području Sjeverne Amerike. Ipak, prvi službeni zapis o odigranoj utakmici datira iz 1838. godine odigrane u Kanadi u Beachvilleu, država Ontario. Prva službena utakmica u Americi zabilježena je 1846. godine, a odigrana je na terenu u Hobokenu na kojem je momčad New York Ninea slavila 23:1 protiv Knickerbockersa.

Nakon toga sve polagano i neminovno ide prema stvaranju profesionalne baseball lige, danas poznate pod nazivom Major League Baseball.

Općenito o baseballu

baseball je igra između dvije momčadi, od kojih se svaka sastoji od devet igrača. Igra je koncipirana preko devet inninga odnosno izmjena u kojima svaka momčad igra napad i obranu. Jedino u fazi napada moguće je osvajati bodove i to tako da se osvoje sve četiri baze koje se nalaze na igralištu. Igralište je lepezastog oblika na čijem se vrhu nalazi home base. Igralište je podijeljeno na Infield koji je kvadratnog oblika na čijim vrhovima se nalaze redom prva, druga i teća baza i na outfield koji je omeđen ravnim linijama koje spajaju kućnu bazu s prvom i trećom bazom te ogradom na kraju outfielda.

U sredini infielda nalazi se pitcher's mound uzvišenje na kojem se nalazi bacač. Sav ostali dio igrališta naziva se outfield i u njemu su raspoređeni igrači momčadi koja je u fazi obrane. U grubim crtama momčad koja je u fazi napada pokušava osvojiti bodove tako da osvoji (optrči) sve četiri baze.

Na home base igru započinje batter (udarač) koji ima tri pokušaja da udari lopticu bačenu od pitchera i da tako postane runner odnosno trkač koji može osvajati baze. Osnovna namjera momčadi u obrani je izbaciti tri udarača iz igre, neovisno preko bacača ili preko obrambenih igrača koji mogu uhvatiti loptu u zraku ili dirati loptom trkača prije nego što on stigne do baze.

Udarač postaje trkač ako udari lopticu palicom i ona ostane unutar granica igrališta ili ako pitcher četiri puta baci netočnu loptu tada udarač slobodno osvaja prvu bazu i samim time postaje trkač. Poseban oblik osvajanja baza je kada udarač pošalje lopticu izvan ograde igrališta, ali u granicama linija koje čine lepezu. Takav udarac omogućuje trkaču da slobodno pretrči sve četiri baze i time osvoji bod za svoju momčad.

Povijest, sadašnjost i budućnost baseballa u Hrvatskoj

Kada gledamo početke baseballa u Hrvatskoj vraćamo se u prošlo stoljeće, točnije u 1918. godinu neposredno poslije završetka Prvog svjetskog rata. Tada su američki mornari u Splitu na Starom placu (tadašnjem igralištu Hajduka) počeli igrati svoju omiljenu igru, baseball. Ova igra vrlo brzo je prihvaćena među splitskim mladićima koji je počinju igrati po brojnim livadama u gradu.

Za detaljniji povijesni presjek od 1918. godine pa do osnivanja prvog baseball kluba na ovim prostorima, do 1992. godine i osnivanja Hrvatske baseball lige, trenutačne situacije u ovom sportu i pogled u svijetlu ili kako je to praksa u hrvatskoj sa "neperspektivnim" sportovima u poprilično sivu budućnost porazgovarali smo s gospodinom Goranom Šuprahom predsjednikom baseball kluba Nada Split i gospodinom Mladenom Cukrovom autorom monografije Nima baluna do baseball baluna.

Gospodine Cukrov možete li nam ukratko opisati kako je došlo do pojave baseballa na ovim prostorima i kako je od udaranja loptice po splitskim ledinama nastao prvi klub na ovim prostorima baseball klub Krupa Split?

"Ovu atraktivnu i zanimljivu športsku igru donijeli su u Split američki mornari u prosincu 1918. Završetkom I.svjetskog rata u splitskoj luci bili su stacionirani ratni brodovi Francuske, Italije, Velike Britanije i SAD-a. Mornari s njihovih brodova izlazili su u grad tražeći zabavu i razonodu, a neki i razbibrigu u športskim aktivnostima. Tako su američki mornari s ratnih brodova Pittsburgh i Olympia počeli na Starom placu (igralište Hajduka) igrati svoju omiljenu igru – baseball"

"Tijekom vremena mornari su svoje baseball utakmice znali odigrati i u predigri nogometnih utakmica koje bi Hajduk odigravao protiv britanskih mornara. Splitski mladići brzo su prihvatili ovaj novi šport i počeli ga igrati po ledinama Splita. baseball postaje sve popularniji pa se osnivaju tzv. ulični klubovi :Marjan, Baščun, Mosor, Slaven i dr. Pored uličnih klubova i dva postojeća splitska športska društva Hajduk i Borac osnivaju svoje baseball sekcije."

Nakon Drugog svjetskog rata Split se udaljava od baseballa i igra se tzv. "benza" jedna varijanta baseballa, no Vinko Milas i Rajko Kraljević učitelji Škole učenika u privredi u Solinu 1972. ponovno pokreću baseball što dovodi do 1974. godine i osnivanja baseball kluba Salona, prvog na prostorima bivše Jugoslavije. Te iste godine klub seli svoje sjedište iz Solina u Split i uskoro postaje baseball klub Nada Split.

Kako je dalje tekao razvoj baseballa na prostorima Splita i Dalmacije i kada je odigrana prva službena utakmica na ovim prostorima i prvo neslužbeno prvenstvo?

"Zaslugom Slovenca Karla Tavčara iz Trsta dolazi do suradnje s Talijanskim baseball savezom ( FIBS )koji u sljedećih nekoliko godina intenzivno pomaže razvoj baseballa u Splitu, odnosno bivšoj Jugoslaviji. Prva povijesna baseballska utakmica odigrana je u Splitu 9.rujna 1978. između Baseball kluba Nada (bivša Salona) i Baseball kluba Ježice iz Ljubljane u kojoj su Splićani uvjerljivo pobijedili rezultatom 20:1."

"Učestali su međusobni susreti te su održana i dva turnira (u Ljubljani i Splitu) na temelju kojih je 1980. Nada proglašena prvim neslužbenim prvakom Jugoslavije u baseballu. Na drugom neslužbenom prvenstvu Jugoslavije 1981. sudjelovali su klubovi Ježica, Gunclje i Zajčki iz Ljubljane te Nada iz Splita. Prvenstvo je odigrano turnirski u dva dijela, a Nada je ponovno bila prvak Jugoslavije."

Taj povijesni uspjeh, osvajanje prvog prvenstva u bivšoj državi ponovili ste i 1992. godine kada je pokrenuto prvo prvenstvo Hrvatske u baseballu. Možete li nam nam dati kratak osvrt na osnivanje i početke hrvatske lige, kako je izgledalo to prvo prvenstvo i koliko se uopće moglo igrati u tom periodu Domovinskog rata?

"Hrvatski baseball savez utemeljen je 1986. a službeno registriran 1989. sa sjedištem u Zagrebu. Osim prvenstva Jugoslavije do 1991. igrana su i republička prvenstva Slovenije i Hrvatske. Nakon što se Hrvatska osamostalila, prvo prvenstvo Hrvatske odigrano je 1992. ,a momčad Nade osvojila je prvo mjesto i tako postala prvi prvak neovisne Hrvatske."

"Tablica je izgledala : 1. Nada, 2. Olimpija (Karlovac), 3. Zagreb, 4. BK Deal Varaždin 1181, 5. Medvednica. Inače su klubovi bili podjeljeni u Prvu i Drugu hrvatsku ligu. U Drugoj ligi igrali su Donat (Zadar), Concordia (Zagreb), Dugave (Zagreb) i Gajnice (Zagreb). Sigurno da je bio problem igrati utakmice kad su na snazi još uvijek bila zamračenja i uzbune za opću opasnost. Izvršni odbor Saveza (Hrvatski baseball save) se redovno sastajao u Zagrebu i Splitu kako bi radio kalendar natjecanja i radio na promidžbi baseballa u zemlji i inozemstvu."

Gospodine Šupraha, nakon osvojenog prvenstva dolazi do rezultatske stagnacije Nade, primat na hrvatskoj baseball sceni preuzimaju klubovi Karlovac i Zagreb koji naizmjenice osvajaju prvenstva i kupove, no Nada svoje najveće uspjehe bilježi u posljednjih desetak godina.

"U pravu ste, došlo je do stagnacije smjenom šampionske generacije iz 1992. i slabim radom s mlađim uzrasnim kategorijama, tj. nije se baš mislilo na budućnost. Može se kazati da je najteže doba splitske Nade 1993. -1997., period u kojem smo preskočili natjecanje 1995, a 1996 igrali drugu ligu."

"1997.g. Sergije Vujnović i Goran Puizina organiziraju promociju i pokazne sate baseballa po splitskim osnovnim školama, što je dovelo do upisa 100-tinjak novih članova i dovelo do pokretanja „Škole baseballa“ 1998. Već 1999. prikljucujemo se Interligi (regionalna liga od 1997. mislim da je to prva ili druga regionalna liga na ovim prostorima) i natječemo se u 1. HBL, ali rezultati su prosječni jer Karlovac i Zagreb bili su iskusniji i bolji u tom periodu."

"Veliki pomak i korak naprijed došao je potpisivanjem sponzorskog ugovora sa Ratkom Božićem i njegovom tvrtkom Split Ship Management krajem 1999. godine. Polagano se gradila momčad od juniora koji su bili juniorski prvaci Hrvatske 2000. i 2002., a dolaskom Tetsuhira Monne koji je igrao u japanskoj profesionalnoj ligi (Tokio Giants) i Nizozemskoj ligi, Nada je bila spremna za korak više. 2003. nakon 11 godina igramo finale prvenstva Hrvatske (poraz od Karlovca 4:2 u utakmicama), a 2004. i 2005. osvajamo Prvenstvo Hrvatske i Inter ligu 2005. godine."

"Ponovo dolazi do smjene generacije (2006) ali poradi kvalitetnog rada sa mlađim uzrastima smjena je potrajala kraće nego u 90-tim godinama. Već 2009. godine osvajamo Kup Republike Hrvatske (prvi put u povijesti) i igramo finale Interlige (poraz od Vindije Varaždin 6:5), a od 2010. godine bilježimo kao što ste rekli najveće uspjehe kluba u povijesti."

Prvaci Hrvatske; 2010., 2012., 2014., 2016., 2019.
Prvaci Interlige (od 2015.g Euro Interleague Baseball); 2010., 2015., 2016., 2017. Polufinale CEB kupa (službeno europsko natjecanje): 2016.

"Naš uspjeh 2016 godine prepoznat kada smo proglašeni najboljom momčadi Grada Splita. Također bih napomenuo da smo mi jedini klub u Hrvatskoj i regionalnoj ligi koji nema baseball igralište."

Nakon klupskog pregleda osvrnimo se malo na hrvatsku baseball reprezentaciju koja je prisutna u međunarodnim natjecanjima od samog osnivanja 1992. godine. Koji su najveći uspjesi reprezentacije i kakva je trenutačna situacija u i oko reprezentacije?

"Po meni najveći uspjeh hrvatske reprezentacije je 8. mjesto 2001. (poraz od Nizozemske u četvrtfinalu 7:4) i 2007. godine također osmo mjesto. Hrvatska reprezentacija redovno igra Prvenstvo Europe (12 najboljih) i zauzima poziciju od 8. do 12. mjesta što je sasvim realno i odličan rezultat s obzirom na broj klubova i igrača u Hrvatskoj i samu popularnost sporta."

2020. godine baseball postaje olimpijski sport, hoćemo li biti prisutni s reprezentacijom u Japanu i ako hoćemo možete li nam dati nekakve prognoze vezane uz Olimpijske igre?

"Prije bi rekao da se vraća na olimpijski program nakon OI u Pekingu 2008., ali to je sasvim normalno da sportovi upadaju i ispadaju s programa OI pošto je sport danas veliki biznis i sam program uvjetuje popularnost sportova kod zemlje domaćina OI i gledanost prijenosa određenog sporta. Na OI u Tokiju 2020. mjesta ima samo za šest reprezentacija koje su svoje mjesto izborile ili će izboriti kroz kvalifikacije do OI (zasad Japan, Južna Koreja, Meksiko i Izrael). Moj osobni favorit je Japan."

Što nam možete reći općenito o trenutačnoj situaciji u baseballu u Hrvatskoj? Ima li sluha za vaše potrebe od regionalnih sportskih saveza i HOO-a kao krovne sportske organizacije?

"Situacija u baseballu veoma je slična situaciji hrvatskog sporta općenito (koliko para toliko muzike), do sada smo imali izvrsnu suradnju sa Splitskim Savezom Športova, ali oni prate koliko mogu kao i druge sportove i ovise o sufinanciranju od strane Grada Splita. (za HOO ne znam jer mi ne komuniciramo s njima već HBS) Naš najveći problem u Splitu je nepostojanje baseball igrališta, ali za to pitanje nema se sluha 100 godina."

I za kraj zanima nas Vaš pogled u budućnost baseballa u Hrvatskoj, kako privući mlade generacije da se počnu baviti ovim sportom i kako općenito utjecati na micanje djece s ulice i od sjedilačkog načina provođenja djetinjstva?

"Mislim da na privlačenju mlade generacije sportu problem imaju svi sportovi u Hrvatskoj osim nogometa koji je svijet za sebe, jer kao što sam prije napomenuo za OI novac uvjetuje razvoj i popularnost samog sporta, primjer hokeja u Zagrebu kojeg opet nema nigdje, a dok je bilo sponzora zainteresiranih za tu priču nije bilo dana da se nije pričalo o hokeju, sad kao da ne postoji."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!