Ostali sportovi

Ude: "Konj s hvataljkama ostaje moj broj 1, sve ću podrediti da još nekoliko godina budem u svjetskom vrhu"

Sportnet, Petar Jenjić • ponedjeljak, 23.12.2019.
Ude: "Konj s hvataljkama ostaje moj broj 1, sve ću podrediti da još nekoliko godina budem u svjetskom vrhu"

Filip Ude kazao je kako od početka 2020. godine kreće s maksimalnim opterećenjem nakon ozljede, još uvijek se nada da se može plasirati u Tokio te da će se okušati i kao trener, u radu s djecom...

Filip Ude ponovno je u punom trenažnom pogonu. Srebrni gimnastički olimpijac odlično se oporavio nakon operacije koljena i poprilično zagrizao s pripremama za novu sezonu.

"Iako su me mnogi bili otpisali kada su čuli za ozljedu, puno njih me poslalo u mirovinu, ali nisam se dao. Znao sam da ću se vratiti još jači. Taj dan sam išao raditi višeboj, prvi put nakon odmora. Zagrijavao sam se, ostali su mi još parter i konj s hvataljkama i pri zagrijavanju na parteru, na jednoj dijagonali koja je u biti lagana za skočiti, „izgubio“ sam se u zraku. Nisam znao gdje sam. To vam se dogodi jednom od 100 puta. Tijelo se skroz opusti i padaš na leđa ili stražnjicu. Dogodilo mi se u saltu naprijed, ali nisam znao da me parter tako jako odbacio i doskočio sam na jednu nogu, desnu, ispruženu. I osjetio najgoru bol u životu. Čuo sam kako je puknulo unutra. Katastrofa. Puknulo je dosta toga, no prof. dr. sc. Saša Janković na Svetom Duhu uspio mu je spasiti karijeru."

Sada je, srećom, sve u redu, a Ude ističe kako to još uvijek nije kraj karijere.

"Otišli su bili ligamenti, lateralni, kolateralni, prednji križni, smrskan vrh tibije. Zvuči grozno i bilo je grozno, ali sada je sve to iza mene. Mogu praktički sve ponovno raditi. Konj s hvataljkama cijeli, sve elemente sam vratio. Još samo malo pazim pri doskocima, ali od 1. 1. krećem s maksimalnim opterećenjem. Da mi je parter najbolja sprava, vjerojatno bi to bio kraj karijere jer se ne usudim više skakati na njemu. Ali, kako je konj s hvataljkama moj broj 1, znao sam da ću se vratiti u dvoranu. I to još jači."

Dodao je kako je ovo kraj bavljenjem s višebojem, ali da je dobro izdržao, do 33. godine.

"Da se nisam ozlijedio, da sam mogao nastupiti na nedavnom Svjetskom prvenstvu u Stuttgartu, siguran sam da bih se s višebojem kvalificirao u Tokio. Postoji opcija da se kroz višeboj kvalificira preko Europskog prvenstva u svibnju, ali ne, ne želim ga više raditi. Sanjao sam prije mjesec dana kako radim višeboj s takvom nogom, da se jako mučim. Bila je to užasna noćna mora. Višeboj za mene nema smisla, ne želim postati invalid. Ponavljam, hvala Bogu pa mi je konj s hvataljkama najbolja sprava, s njom mogu još nekoliko godina biti u svjetskom vrhu."

Još uvijek se može plasirati na Olimpijske igre.

"Mora se puno toga poklopiti, ali šansa postoji i sve dok je tako, borit ću se za Tokio. A ako ne uspijem, barem onda da odem tamo kao sukomentator", dodao je Ude kroz šalu.

"Okušat ću se u trenerskim vodama. Pomagat ću trenerima u klubu u radu s klincima. Otvorila mi se ta prilika, a već dugo me zanima vidjeti jesam li za taj posao ili ne. Stalno sam o tome maštao i evo, sada se otvorila prilika. Meni će to biti kao drugi trening u danu, ali mentalni. Rad s klincima će mi maknuti misli sa vježbe. Jer, jasno, konj s hvataljkama ostaje moj broj 1, sve ću podrediti da još nekoliko godina budem u svjetskom vrhu."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!