Nogomet

Kina u svoj nogomet uvodi salary cap

Matej Kačan • subota, 28.12.2019.
Kina u svoj nogomet uvodi salary cap
Foto: EPA

Mnoge su nogometne zvijezde zadnjih sezona odlazile u Kinu po bogate ugovore, ali toga više neće biti. Kineska vlada je u svoj nogomet uvela salary cap...

Posljednjih sezona nogomet u Kini je proživljavao renesansu i nagli napredak, ponajviše potaknut ogromnim ulaganjima. Hrpe novca privlačile su mnoge europske zvijezde, mahom na zalasku karijere, u Kinu kako bi tamo proživjele svoju nogometnu jesen i podizale popularnost sporta na istoku.

Kako prenosi Sportklub, kineska vlada je stala takvom obliku poslovanja na kraj, a model kontrole povučen je iz profesionalnih liga u SAD-u. Tako će od 2020. godine za kineske klubove važiti salary cap od 2 milijuna dolara za plaće godišnje.

"Mnogi kineski klubovi su u privatnom vlasništvu, ali financijska opterećenja bila su golema i tome smo morali stati na kraj. Nogomet se u našoj zemlji vodio potpuno pogrešno i nadamo se da ćemo ga novim zakonom staviti na zdrave temelje", kazao je Chen Xuyuan, prvo ime kineskog nogometa.

Mnoge zvijezde su već u Kini na mnogo većim ugovorima, ali se već postojeći ugovori neće restrukturirati. No zvijezde poput Hulka ili Oscara će pri potpisivanju novih ugovora morati pod plafon te je za očekivati povratak mnogih takvih imena natrag u Europu. Osim toga, uvodi se i ograničenje broja stranaca. Svaki klub će ih moći dovesti pet, a na terenu će u isto vrijeme moći biti četvorica.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometReprezentacija
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!