Zimski sportovi

Na današnji dan: Rođendan prvoj ženi s deset zimskih olimpijskih medalja

Matej Kačan • subota, 29.02.2020.
Na današnji dan: Rođendan prvoj ženi s deset zimskih olimpijskih medalja

29. veljače 1952. godine rođena je Raisa Smetanina, ruska skijaška trkačica koja je postala prva žena s deset osvojenih medalja na Zimskim olimpijskim igrama...

29. veljače poseban je datum jer se dogodi svake četvrte tj. prijestupne godine. Tako nema mnogo povijesnih događanja na ovaj dan, ali baš "prijestupni" rođendan danas slavi jedna od najvećih olimpijki ikad, ruska skijaška trkačica Raisa Smetanina.

Ona je rođena 29. veljače 1952. godine te danas slavi tek 17 godina ako računamo samo "prave" rođendane, dok je po onim biološkim godinama napunila 68. Smetanina je po etničkoj pripadnosti dio naroda Komi čija je regija smještena u sjeveroistočnom dijelu europske Rusije, zapadno od gorja Ural.

Smetanina je u skijaškom trčanju nastupila na čak pet ZOI od 1976. do 1992., a predstavljala je SSSR te poznati ZND 1992. godine nakon raspada Sovjetske Republike. U povijest je ušla kao prva sportašica s 10 zimskih olimpijskih medalja.

Među tih 10 medalja je broje četiri zlata, pet srebra i jedna bronca, a sedam je medalja pojedinačnih uz tri ekipne. Najplodnije su bile njezine prve igre 1976. u Innsbrucku na kojima je uzela srebro utrci na pet kilometara te zlato na 10, a osvojila je i ekipno zlato u 4x5 utrci.

Posljednju, desetu medalju Smetanina je osvojila 1992. pod zastavom ZND-a, a to je bilo još jedno zlato u ekipnoj 4x5 utrci. Uz 10 olimpijskih, Smetanina ima i 11 medalja sa Svjetskih prvenstava od kojih se izdvaja zlato na 20 kilometara 1982.

Zanimljivo, kraj tolikih uspjeha i ulaska u legendu na velikim natjecanjima, ova ikona skijaškog trčanja nikad nije osvojila Svjetski kup u skijaškom trčanju tj. nikad nije bila najbolja kroz cijelu sezonu.

Najbliže tome je došla 1984. kad je kao 32-godišnjakinja završila druga u ukupnom poretku. Smetanina je u sportsku mirovinu otišla 1992. godine nakon završetka te sezone Svjetskog kupa kao 40-godišnjakinja.

Nakon nje će još tri sportašice ponoviti njen uspjeh s deset medalja. Uspjelo je to još Stefaniji Belmondo, Marit Bjorgen te Ireen Würst.

FOTO: Screenshot/Youtube

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

Zimski sportoviOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!