Ostali sportovi

Na današnji dan: Ben Johnson doživotno suspendiran iz atletike

Jan Šneler • četvrtak, 05.03.2020.
Na današnji dan: Ben Johnson doživotno suspendiran iz atletike
Foto: Pixsell

Prije 27 godina, na današnji dan, kanadski sprinter Ben Johnson dobio je drugu suspenziju Svjetske atletske federacije, ovoga puta doživotnu...

Trebao je biti jedan od najvećih sprintera svih vremena, ali Kanađanin Ben Johnson ostat će upamćen kao varalica i dopingirani atletičar. Na Olimpijskim igrama u Seoulu 1988. godine istrčao je sjajnih 9.79 sekundi na 100 metara, osvojio zlato i postavio novi svjetski rekord.

Vrlo brzo otkrilo se da je bio pod utjecajem nedozvoljenih sredstava te mu je određena dvogodišnja suspenzija, a poništeni su mu rezultati s tih Olimpijskih igara i godinu dana ranije održanog Svjetskog prvenstva. Iako se uspio vratiti u atletiku nakon dvije godine, Johnson nije bio u staroj formi i ponovno je posegnuo za nedopuštenim sredstvima.

Ponovno je pao na doping testu, malo prije njegovog posljednjeg atletskog nastupa na mitingu u Gentu. Ovoga puta Svjetska atletska federacija nije imala milosti te mu je na današnji dan, prije 27 godina odredila doživotnu suspenziju. Nakon prvog "kiksa", mnogi su imali razumijevanja za Kanađanina i čak su nastojali izboriti blažu kaznu. Ipak, drugi put, Johnson je ostao sam i svi su pozdravili drastičnu kaznu.

Nema govora o tome da je Johnson bio jedini dopingirani atletičar tih godina, a kasnije će se pokazati da je to kronična boljka atletike. Ipak, Kanađanin je bio možda prvi, na tako visokoj razini, kojemu je potvrđeno korištenje dopinga i drugih zabranjenih sredstava.

FOTO: Ivana Ivanović/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!