Ostali sportovi

Potpisan novi kolektivni ugovor u NFL-u, uvode se neke veće promjene

Matej Kačan • nedjelja, 15.03.2020.
Potpisan novi kolektivni ugovor u NFL-u, uvode se neke veće promjene

NFL liga i igrači su potpisali novi kolektivni ugovor te je tako izbjegnut lockout i odgađanje početka sezone, a uvedene su neke veće promjene od kojih će najveća krenuti 2021...

Udruženje igrača američkog nogometa (NFLPA) je izglasalo ratificiranje predloženog kolektivnog ugovora pa je tako postignut dogovor te će sezona po svemu sudeći krenuti na vrijeme na jesen. Odluka nije bila dominantna jer je za glasalo 1019 igrača, a protiv čak 959.

Novi se ugovor proteže do 2031. te je tako postignut mir i osiguravanje početka svake sezone sljedećih deset godina, a ugovor donosi neke velike promjene koje se odnose na duljinu sezone i podjelu novca.

Najveća promjena koja se uvodi odmah se odnosi na doigravanje. umjesto dosadašnjih šest će sedam ekipa u doigravanje, a bye tjedan u prvom vikendu doigravanja ima samo jedna ekipa umjesto dosadašnje dvije. Tako će se igrati šest Wild Card utakmica u prvom tjednu doigravanja umjesto dosadašnjih šest.

Od 2021. se uvodi i duža regularna sezona koja će trajati 17 utakmica umjesto dosadašnjih 16, a broj pripremnih utakmica će se od iste sezone smanjiti s četiri na tri. Povećavaju se i rosteri pa će svaka ekipa pod ugovorom imati 55 igrača uz 14 dodatnih na ekipi za trening, dok je do sad bilo moguće imati 53+10.

Igrači su se izborili i za veću količinu novca. Umjesto dosadašnjih 47% prihoda lige, igrači će dobiti 48%, a taj bi postotak mogao narasti na 48.5% ako se uvede sedamnaesta utakmica u regularnoj sezoni.

Uvode se i velike promjene u vezi testiranja na doping supstance. Igrači za pozitivne testove na droge neće biti suspendirani neigranjem, već će im se oduzeti tri tjedna plaće. Ako se ne surađuje s testiranjem, onda se može zaraditi suspenzija, ali tek nakon četvrtog prekršaja.

Također, smanjen je prozor testiranja s četiri mjeseca na dva tjedna na početku trening kampa, a značajno će se povećati granica za pozitivan test na marihuanu te ta supstanca praktički postaje legalna u ligi.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!