Košarka

U 95. godini preminuo je Borislav Bora Stanković

Sportnet, Mihaela Bradovski • petak, 20.03.2020.
U 95. godini preminuo je Borislav Bora Stanković
Foto: AP Images

U 95. godini u petak je u Beogradu preminuo Borislav Bora Stanković, dugogodišnji glavni tajnik Međunarodne košarkaške federacije (FIBA). Ostavio je dubok trag u svjetskoj košarci, a imao je posebne zasluge i za hrvatsku košarku, založivši se prije tridesetak godina da hrvatska reprezentacija nastupi na Olimpijskim igrama 1992. u Barceloni, na kojima je kasnije osvojila povijesnu srebrnu medalju.

Stanković je važio za jednog od pionira i legendi jugoslavenske košarke, a tijekom igračke karijere, od 1946. do 1953., nastupao je za Crvenu zvezdu, s kojom je osvojio dva naslova državnog prvaka države, te za Željezničar i Partizan. Za jugoslavensku reprezentaciju odigrao je 36 utakmica u razdoblju od 1950. do 1953. godine. Nakon prestanka aktivnog igranja košarke, kao trener je vodio Partizan, a potom OKK Beograd, s kojim je u jednom desetljeću osvojio četiri prvenstva Jugoslavije. Tijekom tog razdoblja nije zanemario ni svoju veterinarsku struku.

Na mjestu glavnog tajnika Međunarodne košarkaške federacije radio je od 1976. do 2002. godine, a od 1978. bio je član i Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO).

Tijekom njegova mandata na čelu FIBA-e, košarka se transformirala u jedan od najpopularnijih sportova na svijetu. U drugoj polovici 20. stoljeća taj sport je dobio nova pravila - liniju šuta za tri poena, nove dimenzije igrališta, te uvođenje četiri četvrtine umjesto dva poluvremena utakmica u organizaciji FIBA-e, što je sustav igre približilo NBA košarci. Dao je veliki doprinos omogućavanju profesionalcima iz NBA da zaigraju za svoje reprezentacije na Olimpijskim igrama od 1992. godine, a nakon toga i na svjetskim prvenstvima. Stanković je sudjelovao na 28 europskih i 14 svjetskih prvenstava, te 14 olimpijskih igara, kao i na 12 kongresa FIBA-e.

Dobitnik je brojnih domaćih i međunarodnih priznanja, a član je Košarkaške kuće slavnih od 1991. godine.

Mirko Novosel je svojedobno izjavio da je upravo Borislav Stanković najzaslužniji što je hrvatska reprezentacija dobila dozvolu nastupa u Barceloni, gdje je potom odigrala legendarni finale s originalnim američkim Dream Teamom.

AUTOR: HOO

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!