Ostali sportovi

WADA nastavlja testirati sportaše usprkos koronavirusu

Matej Kačan • subota, 21.03.2020.
WADA nastavlja testirati sportaše usprkos koronavirusu

Svjetska antidopinška agencija (WADA) je objavila kako će njeni kontrolori nastaviti testirati sportaše po cijelom svijetu usprkos pandemiji koronavirusa...

Pandemija koronavirusa je obustavila gotovo sva sportska natjecanja diljem svijeta, ali što se Svjetske antidopinške agencije tiče, sportaši se i dalje moraju pridržavati pravilnika pa će se i dalje testiranja provoditi redovito.

WADA je u tom smjeru objavila i novi set smjernica koje bi trebale osigurati sigurno uzimanje uzoraka i integritet uzoraka, a naglašeno je približavanje Olimpijskih i Paraolimpijskih igara. Navodi se i kako osobe koje uzimaju uzorke ne siju imati simptome koronavirusa, a moraju tražiti od sportaša da sami sebe kontroliraju ako se pokazuju simptomi.

"Ako je zaposlenih WADA-e zaražen virusom odmah mora obavijestiti sve sportaše s kojima je bio u kontaktu, a isto vrijedi i obratno. Tijekom kontrola je obavezna zaštitna oprema, a u područjima gdje virus testiranje čini kompliciranijim se agencije moraju koncentrirati na najrizičnije sportove i discipline. U zemljama u kojima testiranje više nije moguće, nacionalne organizacije i savezi moraju surađivati s WADA-om kad se situacija vrati u normalu", stoji u smjernicama, a dodaje se da sportaši i dalje moraju znati da mogu biti testirani bilo kad i bilo gdje.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!