Vodeni sportovi

Do daljnjega odgođena sva vaterpolska natjecanja u Hrvatskoj

Sportnet, Mihaela Bradovski • subota, 28.03.2020.
Do daljnjega odgođena sva vaterpolska natjecanja u Hrvatskoj
Foto: Pixsell

Upravni odbor Hrvatskog vaterpolskog saveza je još 12. ožujka 2020. donio odluku o prekidu svih natjecanja koja se održavaju pod okriljem Hrvatskog vaterpolskog saveza i to - sva natjecanja u mlađim uzrastima u ženskoj i muškoj kategoriji, Prvenstvo Hrvatske za seniorke, Prvenstvo Prve B lige za seniore, te kampovi mlađih uzrasnih kategorija, a s rokom do kraja ožujka 2020.

Nažalost, problem s koronavirusom je poprimio veće i šire razmjere prije nego je bilo tko od nas mogao pretpostaviti, jer još prije samo 20-ak dana utakmice su se mogle odigravati bez nazočnosti ili s ograničenjem nazočnosti gledatelja. Međutim u cijelom svijetu pa tako i u našoj državi ovaj se virus ubrzano širi zbog čega nitko ne može pretpostaviti kada će svi problemi završiti i kada bi se eventualno moglo nastaviti s natjecanjima, odnosno općenito sa sportskim aktivnostima.

Činjenica je da ni Regionalna liga za sezonu 2019./2020. nije završena, te je ostalo za odigrati još Final Four za pobjednika Regionalne lige. Preostalo je još za odigrati i dvije kvalifikacijske utakmice za ulazak/ostanak u grupi A 1 za sezonu 2020./2021. (Premier liga) između VK Primorje EB i VK Partizan.

Upravni odbor Hrvatskog vaterpolskog saveza je svjestan navedenih činjenica i naravno da se razmišlja pozitivno s nadom da će se stvoriti uvjeti za završetak svih natjecanja pa tako i u Prvenstvu Hrvatske za seniore. Poredak klubova za doigravanje Prvenstva Hrvatske je utvrđen plasmanom hrvatskih klubova u ligaškom dijelu A 1 i A 2 RVL.

Navedeno je u prvom redu ovisno o suzbijanju koronavirusa kako bi se uopće stvorili uvjeti za nastavak natjecanja. Olimpijske igre planirane za ljeto 2020. u Tokiju su odgođene za godinu 2021. i ako se stvore uvjeti za odigravanje završnice Prvenstva Hrvatske, jedini problem može biti termin odigravanja kvalifikacijskog turnira reprezentacije za odlazak na OI. Iako ni to nije neprebrodivo jer se po potrebi može promijeniti sustav natjecanja, završnice doigravanja (npr. turnirski). Kako su OI odgođene, naravno uvijek uz pretpostavku stvaranja uvjeta odigravanja utakmica zbog koronavirusa, mislimo da će biti više nego dovoljno vremena za pripreme klubova i završnicu Prvenstva Hrvatske. Sigurno će doći do promjene datuma odigravanja utakmica doigravanja u odnosu na one koji su bili predviđeni kalendarom natjecanja. Koji datumi i koji sustav natjecanja, odluku će donijeti Upravni odbor Hrvatskog vaterpolskog saveza, a sve u odnosu na razvoj stanja oko korona virusa i stvaranja optimalnih uvjeta prvo za pripreme klubova, a zatim za odigravanje utakmica završnice Prvenstva Hrvatske.

Stoga je Upravni odbor Hrvatskog vaterpolskog saveza donio odluku o izmjeni i dopuni odluke od 12. ožujka 2020.:

1. Prekidaju se sva natjecanja mlađih uzrasnih kategorija u ženskoj i muškoj konkurenciji u Prvenstvu i Kupu Hrvatske za 2020. godinu od 12. 03. 2020. do daljnjega.

2. Prekida se Prvenstvo Hrvatske za seniorke za 2020. godinu od 12. 03. 2020. do daljnjega.

3. Prekida se nadmetanje u Prvoj B liga za seniore od 12. 03. 2020. do daljnjega.

4. Odgađa se održavanje Kampa za mlađe kadete, igrači rođeni 2007. godine, a koji se trebao održati u Dubrovniku od 08. do 11. 04. 2020.

5. Otkazuju se sve aktivnosti svih reprezentacija od ožujka 2020. do daljnjega.

6. Odgađa se odigravanje Prvenstva Hrvatske za seniore (doigravanje) do daljnjega.

7. Sustav natjecanja Prvenstva Hrvatske za seniore (doigravanje) je podložan promjenama o čemu će odluku donijeti UO HVS-a.

Milivoj Bebić

povjerenik za natjecanje Hrvatskog vaterpolskog saveza

AUTOR: HVS

FOTO: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

#ostanitedoma

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!