Ostali sportovi

Emanuele Zanini – treningom i pozitivnim stavom protiv koronavirusa

Sportnet, Mihaela Bradovski • srijeda, 01.04.2020.
Emanuele Zanini – treningom i pozitivnim stavom protiv koronavirusa

Epidemija koronavirusa paralizirala je cijeli svijet, pa tako i odbojku, a u kratkom razgovoru za službenu stranicu Hrvatskog odbojkaškog saveza viđenje cijele situacije dao je izbornik muške seniorske reprezentacije, Emanuele Zanini.

Neposredno prije nego što je virus COVID-19 uzeo maha diljem cijelog svijeta, 54-godišnji talijanski stručnjak imenovan je za novog trenera poljskog kluba Assecco Resovia.

Rodom ste iz regije najteže pogođenom koronavirusom, Lombardije, kakav je Vaš pogled na cijelu situaciju u Italiji?

"Vrlo sam žalostan i zabrinut zbog cijele situacije, naročito stanjem u mojoj rodnoj regiji Lombardiji. Nadam se da ćemo zajedničkim snagama, poštivanjem pravila nadležnih institucija i ostajanjem kod kuće, “poraziti ovog protivnika”, što će drastično usporiti širenje virusa."

Kako provodite dane u karanteni? Jeste li se uspjeli vratiti obitelji u Italiji ili ste ostali u Poljskoj?

"Nažalost, još uvijek sam u Resoviji jer su otkazani svi letovi i granice zatvorene. Kako bih ostao fokusiran započeo sam dnevnu rutinu, čime mi vrijeme puno brže i lakše prolazi. Moja svakodnevna rutina sastoji se od kombinacije učenja, treninga i hobija; provodim analize odbojkaških tržišta u potrazi za mladim talentiranim odbojkašima, učim francuski jezik te pripremam završni rad za magisterij iz Sportskog menadžmenta. Također, čitam puno knjiga, slušam glazbu i gledam filmove te svakodnevno vježbam kod kuće ili uz obalu rijeke Wislok. Naravno, moja rutina ne bi bila potpuna bez redovitog održavanja kontakta s mojom obitelji i prijateljima."

Kakav će utjecaj ova nepogodna situacija imati na svijet odbojke, hoće li se oporaviti na vrijeme? Nacionalne lige i međunarodna natjecanja su uglavnom otkazana ili odgođena, čak su i Olimpijske Igre odgođene za sljedeću godinu.

"Širenje epidemije koronavirusa ostavit će ogroman utjecaj, ne samo na odbojku, već i na cijeli svijet. Naše zdravlje, sloboda kretanja i navike su ugroženi, no moramo se pripremiti i na veliki ekonomski utjecaj koji će ishoditi nakon svega. U Poljskoj je PlusLiga otkazana kao i u većini zemalja te mislim da isti scenarij čeka i talijansku nacionalnu ligu. Odgoda Olimpijade bila je ispravna odluka, smatram da zdravlje svakog sportaša treba biti na prvom mjestu, a potom sve ostalo."

Ugovor s Asseccom Resovia ističe Vam na kraju ove sezone, znači li to da je Vaša avantura u Poljskoj završila?

"U klubu su me angažirali da vodim momčad u posljednjem dijelu sezone, nakon loše odigranog prvog dijela, no nakon samo 25 dana moj rad je nažalost prekinut. Ponudili su mi ugovor i za sljedeću sezonu, ali odlučio sam ispoštovati svoj dogovor s Hrvatskim odbojkaškim savezom. Unatoč tome, stavio sam se na raspolaganje klubu pri sastavljanju rostera za narednu sezonu, stoga mogu reći da je naš odnos ostao profesionalan i nadasve korektan."

Dugo ljeto čekalo je hrvatske reprezentativce, nastupi u europskoj Srebrnoj ligi te potom kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2021. Prema Vašem mišljenju, postoji li šansa da se europske kvalifikacije ipak održe u kolovozu?

"Stručni stožer i ja pripremili smo detaljan plan priprema, ali spletom već poznatih okolnosti otkazano je sve do daljnjega. Ipak, nadam se da će se europske kvalifikacije održati u kolovozu, no morat ćemo još pričekati konačnu odluku CEV-a."

Koji savjet imate za odbojkaše i odbojkašice, kako da održe fizičku i psihičku spremu?

"Za optimalnu fizičku spremu najbitnija je samokontrola i disciplina, kroz svakodnevno vježbanje i vođenje računa o ispravnoj prehrani. Tehnički aspekti treninga možda su nedostupni, jer za takav trening potrebna je dvorana, mreža, suigrači itd, no zid i lopta dobar su početak. Za psihičku pripremu predložio bih gledanje odbojkaških utakmica, vođenje bilješki i opažanje pogrešaka te održavanje pozitivnog duha kroz razne hobije i redovitom komunikacijom s obitelji, prijateljima, trenerima i suigračima."

Koja je najvažnija lekcija koju ste izvukli iz ove nepogodne situacije u svijetu?

"Svaki dan nova je lekcija za mene i prilika da naučim nešto novo, stoga kad se sve završi, znat ću što sam naučio. Do tada ostanimo doma i poštujmo mjere nadležnih institucija, a odbojka će nas uvijek čekati."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

OdbojkaOstali sportovi
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!