Automoto

Preminuo jedan od najvećih vozača Formule 1 bez titule

Matej Kačan • nedjelja, 12.04.2020.
Preminuo jedan od najvećih vozača Formule 1 bez titule
Foto: AP Images

U 91. godini života je u Engleskoj preminuo Sir Stirling Moss, jedan od najpoznatijih vozača u povijesti Formule 1 te neslužbeno najbolji vozač u povijesti bez osvojenog prvenstva...

Tužne vijesti stižu iz Londona gdje je baš na Uskrs u 91. godini života preminuo Sir Stirling Moss. Sir Moss je bolovao od duge i teške bolesti zbog koje se i povukao iz javnosti u siječnju 2018. godine, a 2016. je proveo četiri mjeseca u bolnici zbog infekcije.

Mossa se smatra jednim od najvećih vozača u povijesti Formule 1, a svakako je možda i najbolji vozač koji nikad nije osvojio prvenstvo. On je u bolidu Mercedesa bio ikona 50-ih godina 20. stoljeća, a čak je četiri puta osvajao drugo mjesto u prvenstvu.

Najbliže je naslovu došao 1958. godine kad je izgubio za tek bod, ali je ostao upamćen po fair-playu kada se založio za ukidanje diskvalifikacije svog rivala i momčadskog kolege Mike Hawthorna nakon Velike Nagrade Portugala.

Hawthorn je vraćen u poredak, ti su mu bodovi dodijeljeni te je na kraju za bod svladao Mossa i osvojio titulu. Moss je od 1951. do 1961. osvojio čak 16 od 66 utrka, a bio je i prvi britanski vozač koji je pobijedio u domaćoj utrci, i to 1955. u Aintreeju.

Moss se umirovio 1962. nakon nesreće na utrci koja ga je ostavila u komi mjesec dana te parcijalno paraliziranog čak pola godine, a dobio je viteški status "Sir" 2000. godine. Iza sebe je ostavio ženu Susie te kćer i sina.

Susie se s njim oprostila rečenicom: "Bio je to krug previše za njega, jednostavno je sklopio svoje oči."

#ostanitedoma

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoFormula 1
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!