Vodeni sportovi

Na današnji dan: Prije 83 godine u Splitu je rođen Toni Nardelli

Sportnet, Branimir Korać • srijeda, 15.04.2020.
Na današnji dan: Prije 83 godine u Splitu je rođen Toni Nardelli
Foto: Ivana Jurica

Veliki hrvatski vaterpolist Toni Nardelli rođen je u Splitu 15. travnja 1937. godine. Nardelli je jedan od najznačajnijih hrvatskih vaterpolista ranijeg doba...

Jedan od vrlo cijenjenih trofeja u hrvatskom vaterpolu dugi niz godina, a koji dodjeljuje Hrvatski vaterpolski savez je "Trofej Toni Nardelli". Dodjeljuje se klubu koji u jednoj natjecateljskoj sezoni ostvari kumulativno najbolje rezultate u mlađim dobnim uzrastima (juniori, mlađi juniori, kadeti i mlađi kadeti). Ono je zrcalo nečijeg visokokvalitetnog rada s mladima, ulaganje u vlastitu školu, a to znači i promišljanje budućnosti.

Trofej pak nosi ime po jednom osobitom sportašu, nažalost prerano preminulom vaterpolistu Toniju Nardelliju koji je rođen na današnji datum, 15. travnja godine 1937. u Splitu.

Odličan plivač i veličanstveni vaterpolist koji je čak 20 sezona posvetio svojem matičnom klubu, Jadranu. Tek je jedne godine (1963.) igrao izvan Splita, u beogradskoj Crvenoj zvezdi. Toni je bio svestrani sportaš, ali s jednom konstantom. Morem! Vodom! Toni je recimo počeo u jedrenju, što nije čudo ako znamo da mu je djed bio Antun Toni Pavlović, pobjednik prve Mrdujske regate godine 1927. Toni Nardelli je ipak trijumfalnu brazdu 'zaorao' u plivanju i vaterpolu. U oba je sporta dosegao status reprezentativca.

U plivanju je bio u 10 navrata član reprezentacije, u vaterpolu skoro deseterostruko više (97). Osobito će se, kada je riječ o spoju plivanja i vaterpola, pamtiti Mediteranske igre 1959. u Bejrutu. U bliskoistočnoj Ženevi kako su nazivali i koliko je prije rata bio bogat i lijep glavni libanonski grad, Toni Nardelli je osvojio dvije plivačke medalje (srebro 4x200 slobodno i broncu na 4x100 mješovito), da bi kolekciju začinio sa zlatom u, naravno - vaterpolu! U plivačkim je štafetama bio od osobitog značaja jer je u konačnici Nardelli tada bio državni prvak u plivanju na 100 slobodno. No, upravo se godinu dana nakon MI u Bejrutu potpuno predao vaterpolu. Čar ili zov lopte u vodi ipak je bila primamljivija od 'samo' plivanja.

Te iste godine, 1960. Nardelli je bio prvi strijelac i najbolji igrač Prve lige. Na istoku Njemačke, u Leipzigu koji je 1962. bio organizator Europskog prvenstva bio je najbolji igrač vaterpolskog turnira i među najzaslužnijima za osvojeno vaterpolsko srebro. Zvali su ga "umjetnikom u vodi". Plovan, sjajan plivač, a Tonijevi suvremenici vele i iznimno marljiv. Dan bez treninga za njega je bio neispunjen, prazan dan. Za svoj Jadran je odigrao ukupno 302 utakmice, a postigao 267 golova.

Toni je oživotvorio i onu o "vaterpolu kao sportu akademaca". Diplomirao je na Kemijsko-tehnološkom fakultetu u Splitu, postao inženjer kemije, a na istom je fakultetu kasnije postao i profesor. Predanost sportu i vaterpolu prenio je i na sina Alberta koji je bio član sjajne Jadranove generacije prvaka Europe 1992. i 1993.

Toni Nardelli preminuo je u 58. godini, u rujnu 1995. u Splitu, ali uspomena na njega nije usahnula njegovim fizičkim odlaskom.

AUTOR: Hrvatski vaterpolski savez

#ostanitedoma

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!