Vodeni sportovi

Španjolci zaključili prvenstvo, Mađari, Grci, Talijani, Nijemci žele nastaviti sezonu i tijekom ljeta

Sportnet, Mihaela Bradovski • petak, 17.04.2020.
Španjolci zaključili prvenstvo, Mađari, Grci, Talijani, Nijemci žele nastaviti sezonu i tijekom ljeta

Osim Francuske, još je jedna europska država administrativnim putem okončala klupsku sezonu. Španjolski plivački savez, pod čijom je nadležnosti i vaterpolo, odlučio je zaključiti ovosezonska nadmetanja.

Kako su objavili na svojoj Facebook stranici: "Tijekom internetskog sastanka s čelnicima RFEN (Španjolski kraljevski plivački savez), neki su klubovi Lige Premaat (Prva španjolska liga) iskazali želju za nastavkom natjecanja, ali suočeni sa sadašnjim stanjem i neizvjesnošću koje ga prati, jednoglasno je odlučeno da prvenstvo zaključimo."

U razgovoru za stranicu Hrvatskog vaterpolskog saveza s Darijom Trojanom, Hrvatom koji već desetljećima živi i radi u Barceloni, blizak vaterpolu kroz tvrtku Turbo, proizvođača sportske opreme, a od ne tako davno i sucem u Prvoj španjolskoj ligi, Trojan je potvrdio ovakvu odluku, ali i dometnuo da svi detalji ipak još nisu perfektuirani.

Naime, za razliku od Francuske gdje je odlučeno da nema prvaka, niti ispadanja iz lige, u Španjolskoj još ima nepoznanica. Nije još odlučeno hoće li odluka biti - poništava li se cijela sezona ili će biti proglašena sezona bez prvaka ili sezona u kojoj bi se zatečeno stanje na tablici u trenutku prekida natjecanja uzelo kao konačno. Problem je u tomu što je u Prvoj španjolskoj ligi neparan broj klubova, pa bi donekle mjerodavnija bila tablica na kraju prvog dijela prvenstva kada su svi klubovi bili izjednačeni po broju utakmica.

U Španjolskoj je postojao problem glede igranja utakmica ljeti jer neki klubovi, posebno izvan Katalonije, tijekom ljeta nemaju bazene na raspolaganju. Klubovi su u vlasništvu članova (socios), te se cijele godine, ali posebno ljeti bazeni iznajmljuju i na taj način u najvećoj mjeri i financiraju klubovi.

U drugim državama još su uvijek glasna nastojanja da se ligaška natjecanja ipak održe tijekom ljeta.

Paolo Barelli, predsjednik LEN, ali ujedno i predsjednik FIN (Talijanskog plivačkog saveza) primio je pismo koje je potpisalo više od 60 igrača i trenera talijanskih prvoligaških klubova s iskazanom željom da se Serie A nastavi u ljeto, kada se za to steknu uvjeti.

Attila Vari, predsjednik Mađarskog vaterpolskog saveza je u razgovoru za TV postaju M1 izjavio kako vjeruje da bi tijekom srpnja bilo moguće dati igračima mogućnost za treniranje, ne bi li u kolovozu odigrali sve ligaške utakmice. U Mađarskoj postoje čak 42 vaterpolske lige, a tjedno se odigra i do 200 utakmica. Za 11. svibnja je najavljen sastanak Izvršnog odbora Mađarskog vaterpolskog saveza koji bi tada mogao donijeti odluku o ovosezonskim nadmetanjima.

U Grčkoj nacionalni savez kao i najjači klubovi (Olympiacos, Vouliagmeni i Hydraikos) nemaju ništa protiv igranja nacionalnog prvenstva tijekom ljeta, ali oni slabijih platežnih mogućnosti, a i bez osobite kvalitete (Glyfada, Chania, Panathinaikos, PAOK) bi radije željeli trenutačan kraj Grčkog prvenstva.

U Njemačkoj klubovi također žele odigrati vaterpolsku Bundesligu tijekom ljetnih mjeseci.

AUTOR: Hrvatski vaterpolski savez

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!