Vodeni sportovi

Milivoj Bebić optimist: 'Još uvijek imamo prostora za dovršetak sezone'

Sportnet, Mihaela Bradovski • subota, 18.04.2020.
Milivoj Bebić optimist: 'Još uvijek imamo prostora za dovršetak sezone'
Foto: Pixsell

Vaterpolska sezona u Hrvatskoj nije dovršena, a još uvijek postoji uvjerenje kako je sasvim dovoljno vremena za dovršiti je. Slično razmišljaju i u većini europskih liga uz otvorenu opciju igranja tijekom ljeta...

Hrvatska je već više od pet tjedana pod posebnim mjerama borbe protiv širenja pandemije koronavirusa, što uključuje i zatvorena vrata svih sportskih objekata, sportaše kao i cijelu naciju iza vrata svojih domova. Slično je stanje po cijeloj Europi. Neke su zemlje, posebno one teže pogođene poput Italije i duže u ovakvom stanju. No, razumljiva je i ljudska, poglavito sportska težnja za povratkom 'starom obliku života', navikama, radu. Stoga je posljednjih dana razumljiva rasprava koja se vodi u mnogim državama o modalitetu nastavka nadmetanja. Neke su države (Francuska i Španjolska) kada je riječ o vaterpolu već prinudno okončale sezonu. Veći dio se ipak nada igranju u ljetnim mjesecima (Mađarska, Grčka, Italija, Njemačka). U ovo potonje svakako spada i Hrvatska.

Nadležne vlasti u našoj zemlji razmatraju svaki oblik pomoći sportu, pa tako i onaj o omogućavanju normalnijih uvjeta treniranja vrhunskim sportašima. Jednom kada se takva odluka donese, za vjerovati je i da ćemo biti koji korak bliže nastavku natjecanja. U vaterpolu zasad još nema nove službene odluke, što je i razumljivo. Posljednja odluka bila je ona Upravnog odbora Hrvatskog vaterpolskog saveza 28. ožujka, kada je temeljem preporuka Nacionalnog stožera civilne zaštite, do daljnjeg suspendirano svako vaterpolsko natjecanje u Hrvatskoj. Odluka je još uvijek na snazi, ali nas to ne priječi u razgovoru s Milivojem Bebićem, povjerenikom za natjecanje Hrvatskog vaterpolskog saveza, kao i Regionalne vaterpolske lige, za pokušati dobiti možda koji uvid više prema budućnosti. Jasno, ne futuristički, već više s tehnološko-provedbene strane onog trenutka kada se steći uvjeti za igranje.

Kako povjerenik za natjecanje u ovom trenutku uopće zamišlja dovršetak ove vaterpolske sezone u Hrvatskoj?

"Moje mišljenje je da mi imamo prostora za dovršiti natjecanja, jasno uvijek uz ogradu koja se odnosi na okolnosti, epidemiološku sliku. Kod nas je na snazi odluka o prekidu svih natjecanja i ona treba stajati dok se ne promijene uvjeti", veli za početak Bebić.

"Sad idemo na neke opcije. Jedna je, opet ukoliko se stanje bitno popravi, kada bi počeli s natjecanjem u Prvenstvu Hrvatske sredinom ili koncem lipnja, te tijekom srpnja, početkom kolovoza. To bi bilo fenomenalno. Druga opcija, ako kriza potraje pa pređe i preko ljeta, ulazimo u rujan i listopad kada opet možemo odigrati i turnirski. Dakle, nas ništa još uvijek ne stišće da bi mi prekinuli sezonu, nekoga proglasili pobjednikom ili nešto slično. To je moje mišljenje kako za Prvenstvo Hrvatske za koje nam treba mjesec, do mjesec i pol dana, dok je za Regionalnu ligu potrebno vrijeme za završni turnir i dvije utakmice Primorja i Partizana. Jasno, podrazumijevam i činjenicu da bi klubovima ipak trebalo dati prethodno i barem mjesec dana treniranja."

To su dvije opcije, više-manje optimistične (iako ona o cijelom ljetu u ovakvim uvjetima nije baš vesela). Međutim, Bebić napominje i svoja rješenja za 'crnu' opciju.

"Ukoliko bi se sve još više prolongiralo, mislim da još uvijek možemo sezonu završiti u najcrnjem scenariju i do Božića, pa novu sezonu početi 1. veljače s recimo jednokružnim sustavom. Dakle, što se termina tiče mislim da imam prostora za dovršetak sezone, opet jasno sa zadovoljenjem epidemioloških uvjeta."

Dakako, u ovo razmišljanje ipak još treba uračunati i međunarodni kalendar...

"Točno, ali niti on još nije nije znan. Vjerojatno će u siječnju 2021. biti predolimpijski kvalifikacijski turnir. Po meni zato ja ne vidim neku paniku da bi mi morali reagirati već sada s nekom odlukom o ovosezonskim natjecanjima."

Ipak, postoje i neki problemi.

"Problem je hoće li klubovi biti u stanju zadržati sve ove igrače, momčadi koje su imali u dosadašnjem dijelu. Što ovakvo stanje duže traje, to će biti teže. To je realnost. Nije možda problem sada, ali ne znam kako će biti u srpnju, a da ne govorim o listopadu. Tu je onda i problem Registracijskog pravilnika jer klubovi imaju ugovore s igračima recimo do 30. lipnja, a što da nama sezona potraje i duže. Sad, kako to regulirati... valja vidjeti."

Pitanje čisto i tehničko glede završnog turnira Regionalne lige. Turnir bi se trebao odigrati u Dubrovniku, imamo tri hrvatska kluba (Jug AO, Mladost i Jadran), ali 'problem' je jedan inozemni klub (Jadran HN). Problem u smislu prelaska granice što u sadašnjim uvjetima, a bojimo se i još duže vremena, znači i dvotjednu izolaciju, praćenje epidemiološke slike i u susjednoj državi. Kako to organizirati?

"Razmišljao sam i o tomu. Mi nećemo pristupiti Final Fouru bez najmanje 20-30 dana treninga za momčadi. Ako ne dobijemo dozvolu da Jadran (HN) pređe granicu, onda ne možemo ništa, ali ako dobijemo dozvolu uz njihov liječnički pregled pri ulasku u Hrvatsku i nakon 14 dana, a morat će svi biti pregledani, i igrači hrvatskih klubova, ne vidim nerealnim."

AUTOR: Hrvatski vaterpolski savez

FOTO: Sanjin Strukić/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!