Nogomet

Rooney: 'Vlasnici MLS klubova iskorištavaju američke igrače preko tradeova'

Mihaela Bradovski • nedjelja, 19.04.2020.
Rooney: 'Vlasnici MLS klubova iskorištavaju američke igrače preko tradeova'
Foto: Pixsell

Američki profesionalni klubovi koriste tradeove za dovođenje igrača što je novost za europske sportaše, priznaje Wayne Rooney i dodaje kako ga je neugodno iznenadio takav način poslovanja...

Wayne Rooney nakon Evertona nosio je dres DC Uniteda gdje se susreo s nekim stvarima koje su u europskom nogometu strane. Prvi put se susreo s tradeovima igrača.

"Nisam to shvatio ranije, ali kada sam došao tamo, vidio sam kako to funkcionira. Već prvog tjedna s nama je bio igrač kojem su nakon jednog treninga samo došli i rekli da je zamijenjen u drugu momčad. Ništa mi nije bilo jasno, zašto to rade. Bilo je teško to vidjeti, razgovarao sam sa suigračem Steveom Birnbaumom puno jer nisam to razumio. Nisu razmišljali o njegovoj obitelji da se i ona mora seliti, djeca mijenjati grad, kompletan život:"

Rooney zna da je to nešto sasvim normalno za druge profesionalne sportove, ali ti igrači su drugačije plaćeni.

"To je normalno za NBA i NFL, ali ti igrači zarađuju silne milijune i njima to nije problem., igračima iz MLS-a je veliki problem. Vjerojatno dobiju tek manji dio novca koji jedva pokrije račune. MLS mora jako dobro razmotriti takve stvari jer prema onom što sam vidio, veliki broj vlasnika klubova iskorištava američke igrače na taj način. Amerikanci su isti poput igrača iz Južne Amerike, Engleske, Španjolske, rade naporno, ako ne i napornije, a onda ih se iskorištava."

Rooney je svjestan kako Amerikanci još dugo neće vidjeti europske igrače koji su na svom vrhuncu.

"To je ogromno tržište i marketinški potencijal je velik, ali mogao sam pružiti ono što sam mogao tada, a ne prije deset godina. Isto tako dobili su i sadašnjeg Zlatana, a ne onog od prije deset godina. Ako žele vrhunske igrače na svom vrhuncu, morat će ukinuti salary cap."

FOTO: Miranda Čikotić/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!