Ostali sportovi

Dane izolacije iskoristite za naučiti osnove taekwondoa

Sportnet, Mihaela Bradovski • srijeda, 22.04.2020.
Dane izolacije iskoristite za naučiti osnove taekwondoa

Izolacija u kojoj se nalazimo zbog pandemije koronavirusa može se činiti kao situacija u kojoj smo osuđeni na četiri zida i dosadu. Ipak, ove dane možemo iskoristiti i za učenje novih znanja i vještina, a jedna od njih je i taekwondo.

Ali Noghandoost i Yousef Karami, vrhunski iranski taekwondoaši i treneri u zagrebačkom TKD Jastreb predstavljaju vam osnovni trening taekwondoa koji možete izvoditi u vlastitom domu.

"Ove vježbe može svatko izvoditi doma, a mogu se raditi i u paru ili samostalno. Ovakav trening može raditi svatko kao nekakav uvod u osnove taekwondoa, a netko tko se bavi ovim sportom i želi zadržati formu može ga raditi i dva puta dnevno", ističe Ali, Iranac koji je zbog svojih izvrsnih nastupa dobio azil i predstavlja Hrvatsku na međunarodnim natjecanjima, a pokušat će kroz refugee team izboriti i nastup na Olimpijskim igrama.

Taekwondo je korejska vještina samoobrane nastala nakon Drugog svjetskog rata na temelju tradicionalnih borilačkih vještina Koreje, Kine i Japana. Samo ime objašnjava njegovu borilačku prirodu; Tae znači stopalo, Kwon šaka, a Do put dok se cijeli sport može prevesti kao Put stopala i šake. Sport se ubrzo širi diljem svijeta, a 2000. godine priključuje se obitelji olimpijskih sportova. Naglasak u taekwondou je na brzim udarcima nogom u tijelo i glavu, a ključan element sporta je agilnost.

"Taekwondo je izvrstan za razvoj tijela, održava nas u formi. Međutim, kao i sve borilačke vještine on je dobar i za psihički razvoj i snagu. To je jedan od razloga zašto posebno preporučam ovakav trening svima, učinit će mnogo dobre stvari za vašu psihu u vrijeme izolacije. Naravno, ojačat će i mišiće koje sada manje koristimo", objašnjava Yousef, brončani iranski olimpijac i vlasnik čak 37 zlatnih medalja s različitih međunarodnih natjecanja.

Kao i većina istočnjačkih borilačkih vještina, taekwondo spaja tjelesnu vježbu i filozofiju. Šest principa su u srži ovog sporta, a to su pristojnost, integritet, upornost, samokontrola, nepokoriv duh i pobjeda. Ove vrijednosti objašnjavaju kako se sport s korejskog poluotoka proširio u čak 190 zemalja u koliko ih se danas trenira. U njemu mogu uživati sve generacije bez obzira na stupanj utreniranosti ili prethodno iskustvo. Uživati u vrhunskom taekwondou imat ćemo prilike na otvorenom Europskom klupskom prvenstvu koje se trebalo održati u Poreču u travnju 2020. ali je odgođeno za razdoblje u kojem će okolnosti dozvoliti održavanje natjecanja.

"Ukoliko želite danas uspjeti u taekwondou potrebno je početi trenirati već s tri ili četiri godine. Što se tiče rekreativaca, ne postoji dobna granica. Taekwondoom se mogu baviti svi koji žele naučiti osnove samoobrane, a za to nikada nije kasno", zaključuje trenerica i glavna tajnica TKD kluba Jastreb Tamara Pradegan.

Iskoristite dane izolacije te se okušajte u osnovama ovog sporta koji jača i tijelo i duh. Upravo to nam je u ovo vrijeme nesigurnosti i straha potrebnije nego ikad.

#ostanitedoma

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!