Ostali sportovi

Juraj Sinković: 'Hrvatski softball još je daleko od OI, ali to je veliki motiv da se ispiše povijest'

Branimir Korać • ponedjeljak, 27.04.2020.
Juraj Sinković: 'Hrvatski softball još je daleko od OI, ali to je veliki motiv da se ispiše povijest'

U programu Olimpijskih igara u Tokiju je i softball kojeg na Igrama nije bilo 12 godina, a sada se vraća. Hrvatske softballašice neće biti u Tokiju, ali tko zna, uz dobar rad možda jednom u budućnosti i one budu u eliti...

Svijet sporta stoji, tek se sada polako pokreću treninzi u nekim zemljama, a odigravanje utakmica još nije dozvoljeno. Kako ostalim sportovima, tako i softballu, sportu koji je u Hrvatskoj na amaterskoj razini i tek raste.

S kakvim problemima se u ovom sportu susreću, koliko je teško funkcionirati u ovo vrijeme, gdje je hrvatski softball u odnosu na europski pa i svjetski, razgovarali smo s predsjednikom Hrvatskog softball saveza Jurjem Sinkovićem.

Kako se nosite s ovom pandemijom, sve stoji, teško je raditi ikakve planove.

"Kao i kod drugih sportova, individualnih i ekipnih, svi masovni treninzi, utakmice i okupljanja su zabranjena od izbijanja pandemije početkom ožujka. Softballašicama i softballašima preostaje individualno treniranje u svojim domovina, vrtovima te grupni online treninzi kako bi održali formu i mentalnu spremu. Sva natjecanja i treninzi su odgođeni do daljnjeg te pomno pratimo upute i smjernice stožera civilne zaštite. Nadamo se skorom povratku na sportske terene već kroz dva tjedna što zbog treniranja, a i početka natjecanja za 2020. godinu kada stožer dopusti održavanje utakmica."

Donesen je paket pomoći hrvatskom sportu, ispunjavate li i vi uvjete i možete li očekivati pomoć?

"Softball u RH je amaterski sport. Treneri su financirani od strane Sportskog Saveza Grada Zagreba, a ostatak kadra je licencirano osoblje i volonteri kojima softball nije zanimanje nego hobi."

Sva natjecanja su odgođena za drugu polovicu rujna i početak listopada kada stoje i dalje Europsko prvenstvo za žene i muškarce. Ako ostane takav raspored, kako se uopće pripremiti za nastup na Euru?

"Pandemija je pomaknula ili pak otkazala neka europska natjecanja. Europska prvenstva za žene i muškarce pomaknuta su sa kraja lipnja-početka srpnja na kraj rujna-početak listopada. Europski kupovi gdje redovito svake godine nastupaju hrvatski klubovi u ženskoj i muškoj selekciji otkazani su te ta situacija teško pada klubovima koji su temeljem rezultata iz sezone 2019. ostvarili pravo nastupa na tim natjecanjima. Nadamo se skorom popuštanju mjera vezanima za okupljanje osoba kako bi klubovi mogli krenuti s treninzima a samim time članovima stručnog stožera reprezentacija i igračima pripremu za nadolazeća europska natjecanja krajem ljeta."

Najgora moguća opcija je status quo i odlazak na Europsko prvenstvo bez utakmica u nogama.

"Ova pandemija nas je naučila da nista nije nemoguće, pa tako i nastup na EP bez odigrane utakmice. To je najgori mogući scenarij, ali vjerujemo da će se situacija normalizirati i da ćemo krenuti sa sezonom već početkom lipnja ukoliko to stožer dozvoli. Pomno pratimo upute stožera te već ovaj tjedan klubovi počinju trenirati u grupama od maksimalno pet osoba uključujući i trenera sa svom popratnom dezinfekcijskom opremom i distancom između osoba na treningu. Moramo se prilagoditi situaciji koja je i dalje teška, ali nadamo se najboljem mogućem ishodu i skorom povratku na sportska borilišta."

Softball se vratio na Olimpijske igre nakon 12 godina, žene nastupaju u softballu, muškarci u baseballu, koliko su hrvatske softballašice daleko kvalitetom od Olimpijskih igara?

"Softball je posljednji puta bio u Pekingu 2008. godine te se nakon 12 godina vraća na OI. Ovo predstavlja veliki korak za naš sport u vidu popularizacije i unaprijeđenja sporta. Za medalje na OI borit će se šest reprezentacija – Japan, SAD, Italija, Meksiko, Kanada i Australija. Svaka od ovih reprezentacija ima dugu tradiciju igranja sporta u svojim državama te su iz toga proizašle mnoge kvalitetne i uspješne igračice, a time i ekipe koje brane boje svojih zemalja. Hrvatske softballašice imaju tradiciju nastupa na europskim prvenstvima koja predstavljaju kvalifikacije ili dodatne kvalifikacije za OI. Zbog sustava natjecanja na OI sa samo šest ekipa, priliku za nastup imaju samo najbolje i najjače ekipe na svijetu od kojih je hrvatski softball trenutno daleko. Mnoge europske države imaju dužu tradiciju igranja softballa i samim time razvijeniju infrastrukturu, stručni kadar i sportašice kojima Hrvatice još ne mogu parirati. Nadamo se unaprijeđenju i popularizaciji softballa u bliskoj budućnosti u RH te radu na stručnom kadru i igračicama kako bi se taj jaz smanjio i povećale vjerojatnosti za ostvarivanjem boljih rezultata na Europskim prvenstvima i kupovima, možda jednoga dana i nastupu na OI."

U Hrvatskoj je vrlo teško stvoriti neki duži projekt van onih najrazvikanijih sportova, gdje je hrvatski softball u europskim okvirima i gdje ga vidite u budućnosti?

"Hrvatski softball ima povijest i budućnost u europskim okvirima. Do sada je najviše postolja skupila hrvatska muška juniorska reprezentacija s tri bronce na tri uzastopna Europska prvenstva što govori da baza trenera i kvalitetnih mladih igrača postoji. Želimo unaprijediti sport u svakoj kategoriji i imati predstavnike od mladeži do seniora. Svi težimo ka tome da svaka reprezentacija koja ide na Europsko prvenstvo, pogotovo mlađe dobne kategorije, skupi što više iskustva i utakmica. Time se gradi timski duh i baza igračica i igrača koji će jednoga dana biti nositelji hrvatskih reprezentacija i rame uz rame parirati europskim ekipama. Europska prvenstva, ženska i muška, rastu iz godine u godinu u pogledu broja sudionika na natjecanjima, kvalitete igrača i atraktivnosti utakmica te želimo da Hrvatska bude dostojan protivnik svakoj europskoj ekipi."

Što se tiče klupskog softballa, on je uglavnom vezan za zagrebačko područje, iako je riječ o različitim sportovima, kako zainteresirati druge sredine za ovaj sport? Postoji baza u baseballu i u Karlovcu, Sisku, Varaždinu, Splitu, može li to biti neka "pomoć" u širenju baze?

"Trenutno je najveća koncentracija klubova u Zagrebu zbog najduže tradicije igranja ovog sporta. U povijesti se softball igrao i u drugim gradovima, ali je interes tih ekipa nestao. Softball klub Donat iz Zadra posljednji je osnovani klub u našoj zemlji koji nije na području Zagreba te je odličan primjer za početak i razvijanje ovog sporta na našoj obali. Nadamo se da ćemo kroz nekoliko godina imati još barem dva nova kluba izvan područja Grada Zagreba te tako sport proširiti na druge prostore. Baseball i softball su dva različita sporta makar oni zvučali i izgledali slično, svaki savez djeluje za sebe. Bilježimo suradnju između klubova u mlađim dobnim kategorijama gdje baseball ekipe nastupaju na softball turnirima i obrnuto. Voljeli bismo da ova dva sporta više surađuju i da se baseball ekipe uključe u softball i obrnuto, ali teško je voditi klub i okupiti ljude za dva različita sporta i uskladiti termine natjecanja."

Infrastruktura je u Hrvatskoj u većini sportova problematična, financiranje je daleko od onog kao u nekim drugim zemljama, ne nužno i razvijenijima, kakva je situacija u softballu?

"Hrvatski softball savez dio je i ima podršku Hrvatskog olimpijskog odbora prilikom financiranja opreme, priprema, odlaska i sudjelovanja reprezentacija na europskim natjecanjima te smo na tome jako zahvalni. Klubovi su prepušteni sami sebi te se najviše financiraju sponzorstvima, članarinama i pomoći od domicilnih gradova. Zbog male popularnosti sporta, rijetki žele sponzorirati softball ekipe jer nismo u fokusu medija. Infrastruktura postoji, ali je nedostatna za sve sudionike. Postoji softball centar na Jarunu s dva terena i jedan u sklopu Kineziološkog fakulteta u Zagrebu, a sva ostala mjesta gdje se igra ili trenira softball su improvizirana. U srcu softball sezone dešava se situacija kada su svi tereni zauzeti, što zbog treniranja klubova što zbog odigravanja utakmica vikendom te nam to ostavlja malen prostor za dodatne aktivnosti. Visoki početni troškovi izgradnje, a kasnije i troškovi održavanja terena, ograničavaju klubove, a i ne privlače sponzore zbog male popularnosti sporta."

Postoji li interes za hrvatskim igračima i igračicama van granica, točnije koliko često hrvatski igrači i igračice odlaze van?

"Hrvatske igračice i igrači ne odlaze često trenirati i igrati u druge zemlje, ali istaknuli bismo Tihanu Županić koja je 2017. godine dobila priliku u SAD-u nastupati i studirati na Santa Fe Collegeu na Floridi gdje je i dalje aktivna. Softball je amaterski sport te zbog toga postoji jako malo profesionalnih liga gdje se igrače može platiti za njihov doprinos. Ukoliko i plate nekoga, to su najčešće najbolje igračice i najbolji igrači iz ekipa koje nastupaju na OI ili ekipe iz samog svjetskog vrha. Zbog amaterizma sporta, razvijaju se prijateljstva između klubova i samih igračica i igrača te je to temelj za sportsku razmjenu na nekoliko mjeseci kao npr. polusezona ili sezona."

Tokio je nedostižan za hrvatsku reprezentaciju, nema garancije da će softball biti na programu Igara 2024. godine, ako bude, što bi se sve trebalo poklopiti da se Hrvatska umiješa u neku priču kroz kvalifikacije. One su izrazito naporne i kroz njih je jako teško proći.

"To bi značilo da se naše softballašice moraju probiti minimalno do polufinala Europskog prvenstva koje prethodi OI makar im ni tada prolaz nije garantiran jer su moguće dodatne kvalifikacije. Kako sustav natjecanja još nije definiran teško je o tome govoriti. Na posljednjem prvenstvu 2019. godine u Češkoj i Poljskoj sudjelovalo je 23 momčadi i Hrvatska je završila na 17. mjestu. To nam govori da imamo još uvijek dalek put do OI, ali i odličan motiv za naše reprezentativke i stručni stožer da ispišu povijest hrvatskog softballa i hrvatskog sporta općenito."

#ostanitedoma

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!