Nogomet

Kek: 'Hrvatska je uvijek imala jake i moćne individualce, a emocije su uvijek jače kada je u igri dobar rezultat'

Branimir Korać • utorak, 28.04.2020.
Kek: 'Hrvatska je uvijek imala jake i moćne individualce, a emocije su uvijek jače kada je u igri dobar rezultat'
Foto: Kristijan Komarica

Matjaž Kek aktualni je slovenski izbornik, a radio je i u Hrvatskoj trenirajući Rijeku te mu je blizak hrvatski nogomet. U Rijeci se morao prilagoditi na to da mu najbolji igrači odlaze kada dođu do vrhunca...

Kriza prouzrokovana pandemijom koronavirusa sve je paralizirala, a Matjaž Kek svjestan je kako će mnogi imati problema nakon nje.

"Sigurno će se ova situacija odraziti na sve, ekonomiju svakako, a kamoli ne sport. Normalno da je sada prioritet završiti lige i za mene je to jedina normalna solucija ako je to moguće. U Hrvatskoj i Sloveniji je s te strane napravljen već veliki posao. Jasno je da će neki kroz koronakrizu probati sakriti svoje probleme koje imaju još od ranije", kaže Kek u podcastu Sportkluba.

Što se tiče popularnosti nogometa u Sloveniji i Hrvatskoj, Hrvatsku prati dobar rezultat i tu je emocija onda jača.

"Hrvatska je uvijek imala jake i moćne individualce, a emocije su uvijek jače kada je u igri dobar rezultat. Tako je Hrvatska osvojila srebro na Svjetskom prvenstvu pa ju je dočekalo pola milijuna ljudi, čim izostane rezultat, traži se smjena izbornika. Tu smo jako slični, uspjeh zbližava ljude, a kod malih zemalja emocije su jače."

Kek je radio u hrvatskom nogometu, dugo godina vodio je Rijeku gdje je iznova morao stvarati igrače jer Rijeka prvenstveno živi od prodaje.

"Dugo se nisam mogao pomiriti s tim da čim igrač dođe do vrhunca ili želi otići da ga se mora prodati. Meni se predbacivalo da nisam stvarao mlade igrače, trebao sam, ali imali smo rezultat i uspjeh. Dovodili smo igrače jeftino i solidno ih prodavali, a nije lako sve to spojiti u jedno."

Da može birati neku veliku ligu u kojoj bi radio, to je Bundesliga.

"Iz Maribora sam i granica s Austrijom nam je blizu pa mi je njemački jezik blizak, svakako bi to onda bila Bundesliga. Tamo je sve organizirano, sistematizirano, stručno, stadioni su puni... Prema Engleskoj nisam gledao, a Talijani su mi previše u okovima."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!