Vodeni sportovi

Tucak: 'Morat ćemo se u dogledno vrijeme početi okupljati i raditi s reprezentativcima'

Sportnet, Mihaela Bradovski • utorak, 28.04.2020.
Tucak: 'Morat ćemo se u dogledno vrijeme početi okupljati i raditi s reprezentativcima'
Foto: Pixsell

Prije točno mjesec i pol dana bio je posljednji radni dan hrvatske vaterpolske reprezentacije.

Podsjetimo, 12. ožujka su bile prekinute sve aktivnosti nacionalne vrste koja se tada bila nalazila na pripremam u Zagrebu. U planu je bila četvrtfinalna utakmica Svjetske lige protiv Crne Gore u gostima, pa potom odlazak u nizozemski Rotterdam na predolimpijske kvalifikacije za Igre u Tokiju. Tog je dana reprezentacija privremeno raspuštena, igrači i članovi stručnog stožera su otišli svojim domovima budući da je turnir u Rotterdamu odgođen. Štoviše, tjedan dana kasnije počele su se zatvarati granice diljem Europe, pojačavati mjere za suzbijanja već proglašene pandemije koronavirusa, ograničavati kretanje itd.

Mjesec i pol dana kasnije u Hrvatskoj su vrhunski sportaši, pa tako i vaterpolisti počeli s treninzima po grupama. Riječ je dakako o treninzima u klubovima. Reprezentacija se zasad ni ne spominje, ali ju dakako nitko nije zaboravio. Posebno u kontekstu već spomenutih treninga. Naime, postoji određeni broj reprezentativaca koji se nalaze u Hrvatskoj, ali nisu članovi niti jednog domaćeg kluba pa stoga nisu obuhvaćeni mogućnostima treninga (Bijač i Bušlje u Pro Reccu, Joković u Olympiacosu).

"Svjesni smo toga, i mi smo još tijekom prošlog vikenda, a kroz članove Upravnog odbora Hrvatskog vaterpolskog saveza odlučili za našu trojicu igrača, dakle Bijača, Jokovića i Bušlju uspostaviti kontakt s nadležnima u gradu Dubrovniku gdje se sva trojica igrača nalaze, kako bi se i njima omogućio trening", veli izbornik Barakuda Ivica Tucak, te dodaje:

"S njima bi u tom slučaju radio moj pomoćnik u reprezentaciji Sandro Sukno", veli šef stručnog stožera Barakuda.

Nadamo se da će se i ovo uskoro i uspješno realizirati, ali izbornika dakako mori nemogućnost okupljanja i treniranja reprezentacije, kao i neizvjesnost što se tiče budućih natjecanja.

"Mi ćemo se morati u neko dogledno vrijeme, kada će to omogućavati okolnosti, početi okupljati, raditi s reprezentativcima. Razmišljam, jasno u trenutku kada će to biti moguće, i nešto češće, recimo vikend-okupljanje jer je najlošija opcija ne raditi zajedno ništa. U kontaktu sam i s kolegama iz drugih, susjednih reprezentacija. Razgovarao sam sa srpskim izbornikom Dejanom Savićem, te nam je načelno zanimljiva i opcija sparinga s njima, ali opet tek kada će takvo što biti moguće. Zato što se radi o jakoj momčadi i takvi bi treninzi bili od velike koristi", drži Tucak.

Što se sparinga tiče, budući da će još neko vrijeme sigurno biti i problema s prelaskom državnih granica, može li moguće privremeno rješenje biti, kada to prilike dopuste, mogućnost spariranja s nekom momčadi koju bi nazvali recimo, 'reprezentacija Hrvatske lige'?

"Stoji i takvo što kao ideja odnosno mogućnost. Ponavljam, nama će vrlo skoro biti nužna okupljanja, treninzi jer ćemo inače biti u još većem problemu", govori izbornik Tucak.

Svi sportaši, kako igrači, tako i treneri, ovih su dana u dvostruko teškom položaju budući da je teško bilo što uopće i planirati. Nisu poznati čak niti okvirno neka termini natjecanja, sudbina istih. Znamo da je Svjetska liga odgođena za listopad, ali valja vidjeti hoće li se ona održati.

"Tako je jasno da predolimpijskog turnira u Rotterdamu koji je nakon odgode bio planiran za 31. svibnja neće biti u tom terminu, ali još uvijek nema informacije o mogućem novom terminu", veli izbornik Tucak.

#ostanitedoma

AUTOR: HVS

FOTO: Igor Kralj/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!