Vodeni sportovi

Na današnji dan: Bliži se 100. godišnjica Juga, danas slavi 98. rođendan

Sportnet, Mihaela Bradovski • četvrtak, 30.04.2020.
Na današnji dan: Bliži se 100. godišnjica Juga, danas slavi 98. rođendan
Foto: Pixsell

Simbol Dubrovnika, VK Jug, danas slavi 98. rođendan. 30. travnja tako je svakako jedan od najvažnijih datuma u povijesti Dubrovnika...

Grad prebogate i slavne povijesti kakav je biser hrvatskog juga, Dubrovnik, logično je da u svom svojevrsnom spomen-kalendaru ima mnoštvo iznimno značajnih datuma. Onih koji su uvelike odredili smjer, budućnost, razvitak i život Grada i njegovih stanovnika. No, neskromno držimo da je i 30. travnja sasvim sigurno jedan od značajnijih datuma u povijesti grada podno Srđa. To je dan kada je u prvoj polovici prošlog stoljeća rođen jedan klub. Klub sportski, još preciznije vaterpolski, ali klub koji tom gradu nije samo 'neka draga sportska sredina za koju se navija svake druge subote ili srijede'. Taj je klub za taj grad, jedan od njegovih najbitnijih, najprepoznatljivijih znamena. Način života! Vaterpolski klub Jug!

Jug je utemeljen na današnji dan, 30. travnja, ali 1922. godine, a ne kako stoji na klupskom grbu 1923. No opet, nije pogreška. Uistinu je 30. travnja 1922. utemeljen Športski klub Jug. Klub je načelno u to doba bio zapravo isključivo nogometni. Ime su mu nadjenuli Zdenko Šapro i Ante Miličić, iako postoje lokalne kronike koje navode da je klubu ime Jug, kao sinonim hrvatskog juga, juga Jadrana, dao sam Zdenko Šapro i to u ožujku 1922. u Zlatarićevoj ulici 4. Inače, Šapro je imao samo 17 godina tada (rođen 1905.). Vele da je bio ponajbolji nogometaš, ali se već lagano nešto okušavao i u vaterpolu koje se igralo 'divlje', po dubrovačkim kupalištima, uvalama. Od kuda onda godina 1923. na klupskom grbu VK Jug? Upravo te godine, 1923. u Dubrovnik je sa Sušaka stigao iskusni plivač i vaterpolist, Rudi Reš. Upravo je dakle Riječanin Reš te 1923. na Skupštini Športskog, a u biti nogometnog kluba Jug, predložio osnivanje plivačke sekcije. Prijedlog usvojen i tako je počelo. Sve što je slijedilo ušlo je u povijest. Ne samo grada Dubrovnika, već i vaterpolskog sporta uopće. Bez imalo dramatike ili pretjerivanja. Niti jedan stranac, ako je imalo upućen u sport, a posebice vaterpolo ne bi zanijekao istinitost gore iznesene tvrdnje.

Već u ljeto, 28. lipnja 1924. odigrana je prva službena vaterpolska utakmica u Gradu, a samo koji tjedan kasnije, 20. srpnja Jug je svladao tadašnjeg državnog prvaka, splitski Jadran 2:1. To je bila sportska priča godine, barem u Dubrovniku. Ujedno i naznaka onog što je slijedilo već sljedećeg ljeta. Godine 1925. Jug je 8. i 9. kolovoza u Splitu osvojio naslov državnog prvaka! U finalu je Jug svladao Jadran 2:0, a strijelac jedina dva gola bio je... Šapro. Isti onaj mladić koji je klubu nadjenuo ime. Bio je to prvi trofej dubrovačkih vaterpolista, prvi pokal Juga, kluba koji će u svoju riznicu u sljedećih gotovo pa 100 godina 'pospremiti' čak 64 trofeja i postati jedan od najtrofejnijih vaterpolskih klubova na svijetu. Samo od 2000. čak 37! pehara. 'Starcu' je 97 ljeta, ali izgleda, igra i osvaja kao mladić. Vječno vitalan i uspješan. To je klub koji je postavio neke teško dostižne rekorde poput niza od 33 godine bez poraza doma, između ostalog.

Klub koji je preživio tri države, dva rata, jednu okupaciju i topovsko udare po svom gradu i bazenu, te bio i u statusu izbjeglice. Klub koji je jednom ispao iz Prve lige, ali to je i klub koji se uvijek vraćao. U svoj Grad i elitu kojoj u konačnici pripada. Ono što je iskazivao s 13 uzastopnih naslova u razdoblju od 1925. do 1937. Klub koji je imao blistavo razdoblje u prvoj polovici '80-tih prošlog stoljeća, a fantastično u ovom stoljeću. S osobitim naglaskom na 2016. godinu kada je u svih 5 natjecanja u kojima su nastupali, Jug u svih 5 na koncu slavio - dvostruka domaća kruna, Liga prvaka, kontinentalni Superkup i Regionalna liga.

Ovo je tek letimičan pregled razloga zbog kojeg držimo da 30. travnja zasluženo pripada u red najznačajnijih datuma povijesti Grada. Ipak je tog datuma 'podignuta šesta dubrovačka tvrđava'. Nakon Minčete, Revelina, Lovrijenca, Bokara i Svetog Ivana, nastade i... Jug!

#ostanitedoma

AUTOR: HVS

FOTO: Grgo Jelavić/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!