Ostali sportovi

Ivan Raič o stanju u Bjelorusiji: 'Mladi su zabrinuti, ali velikog straha još nema'

Sportnet, Branimir Korać • utorak, 05.05.2020.
Ivan Raič o stanju u Bjelorusiji: 'Mladi su zabrinuti, ali velikog straha još nema'

Bjelorusija je jedina zemlja u Europi koja nije uvela mjere za suzbijanje koronavirusa. Unatoč sve većem broju zaraženih, život se nastavlja normalno, a svjetsku pažnju privlače bjeloruske sportske lige koje su jedine aktivne na kontinentu.

Ivan Raič, hrvatski odbojkaški reprezentativac i igrač bjeloruskog Šahtjora iz Soligorska, otkriva kakvo je stanje u toj zemlji te da su u njegovom sportu ipak uvedene neke mjere.

"Ove godine natjecali smo se u Ligi prvaka, nacionalnom prvenstvu i finalu Kupa. Ostalo nam je odigrati još samo završnicu nacionalnog prvenstva, ali ono je prekinuto odlukom Saveza i prvenstvo je završeno bez pobjednika", izjavio je Ivan te dodaje da unatoč tome u Bjelorusiji nema nikakvih drugih mjera: "Zasad nema nikakvih restrikcija u državi, život teče uobičajenim putem. Restorani i kafići i dalje rade, a mi treniramo normalno. Mišljenje javnosti je podijeljeno. Mlađa populacija je više zabrinuta jer vide što se događa po Europi i plaši ih bolest, no i dalje nema nikakvog velikog straha."

Dok se njegovi kolegice i kolege diljem svijeta tek polako vraćaju treninzima, za Ivana uobičajen sportski život nije ni prestao. Bjelorusija trenutno ima više od 15 tisuća zaraženih i jednu od najbržih stopa rasta novozaraženih na svijetu, ali to ne zaustavlja prvenstva u nogometu i hokeju. Unatoč ležernom pristupu vlasti, Ivan otkriva da on i njegova obitelj ipak paze na zdravlje.

"Moram priznati da se mi dobro nosimo s cijelom ovom situacijom. Možda smo čak i navikli na ovo stanje jer svaki put kada igram u nekom klubu na sezoni, u inozemstvu, vodimo sličan karantenski život koji se sastoji od treninga i odlaska kući. No, sada smo svakako više oprezniji. Jedino gdje izlazimo je do supermarketa, a iz kuće ne izlazimo bez zaštitnih rukavica i maski za lice", objašnjava Ivan koji se osvrnuo i na stanje u Hrvatskoj: "Nije mi svejedno čitati što se događa u mojoj domovini i slušati vijesti gdje je medijski prostor u velikoj većini posvećen koronavirusu. Ovdje još to nije slučaj, no vrijeme će pokazati što je ispravnije i kakve ćemo posljedice možda osjetiti."

Koronavirus paralizirao je svijet sporta, a ni odbojka nije iznimka. Hrvatski reprezentativci i Hrvatski odbojkaški savez s nestrpljenjem očekuju poboljšanje stanja i povratak u uobičajenu sportsku svakodnevicu.

"U kontaktu sam s većinom suigrača iz reprezentacije te se nadam da ćemo se vidjeti čim se smiri ova situacija. Siguran sam da svima teško pada nedostatak treniranja i neizvjesnost oko sljedeće sezone. Zaista se nadam da će se ova situacija što prije riješiti", zaključio je Ivan.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!