Nogomet

FIFA dopustila pet izmjena kao pandemijsku mjeru, VAR možda odlazi u mirovanje

Branimir Korać • petak, 08.05.2020.
FIFA dopustila pet izmjena kao pandemijsku mjeru, VAR možda odlazi u mirovanje
Foto: Pixsell

Želja većeg broja trenera je ispunjena i kako bi se olakšalo razdoblje igranja u pandemijsko vrijeme s vrlo zgusnutim rasporedom, klubovi će moći koristiti pet izmjena...

Veći broj trenera već se izjasnio kako bi bilo od pomoći kada bi mogli imati veći broj izmjena tijekom susreta i to je i odobreno.

IFAB je donio promjenu u Pravilima nogometne igre dozvolivši maksimalno po pet izmjena po momčadi tijekom jednog susreta umjesto dosadašnje tri. Ova odluka nije obavezna za sve lige i savezi će donijeti odluku hoće li tu mogućnost koristiti, ali nema valjanog razloga zašto ne bi iskoristili tu mogućnost.

Većim brojem izmjena smanjilo bi se opterećenje na igračima, raspored će biti zgusnut, igra se u neuobičajenim uvjetima nakon preduge stanke i u protivnom prijetio bi poveći broj ozljeda.

Isto tako donesena je odluka o korištenju VAR-a za one lige koje ga koriste već neko vrijeme. Te lige moći će, ponovno ovisno o odlukama tih saveza, privremeno prestati s uporabom VAR-a.

Neke lige već su najavile kako će privremeno odustati od VAR-a, točnije stavit će ga u stanje mirovanja, ali neke će zatražiti dodatne konzultacije s nadležnim zdravstvenim i epidemiološkim službama te tada donijeti odluku.

FOTO: Matija Habljak/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!