Vodeni sportovi

Damir Martin za Sportnet: 'Situacija s kukom je super, laknulo mi je kada su odgodili Olimpijske igre'

Branimir Korać • ponedjeljak, 11.05.2020.
Damir Martin za Sportnet: 'Situacija s kukom je super, laknulo mi je kada su odgodili Olimpijske igre'
Foto: Pixsell

Damir Martin vratio se na Jarun i napokon može nastaviti s pravim treninzima. Kilometara mu nedostaje i zbog operacije kuka, a odgodu Olimpijskih igara vidi kao novu priliku za dobre pripreme i veliki rezultat...

Sportaši diljem svijeta puno su izgubili pandemijom koronavirusa i najgora moguća odluka bila bi da se nisu odgodile Olimpijske igre, pa čak i da je epidemiološka situacija povoljna. Srećom, Igre neće biti ove godine, izbjeći će se forsiranje i riskiranje te će sportaši moći odraditi normalne pripreme.

To posebno odgovara Damiru Martinu, srebrnom s Olimpijskih igara u Riju gdje je u već opjevanom finalu za dlaku ostao bez zlata. Damir je imao u međuvremenu puno problema s ozljedama, sve je sanirano i sada se okreće pripremama za Tokio.

Sve samo ne obična godina je u tijeku. Taman kada ste vi veslači krenuli na Jarun i s treninzima na vodi, dogodila se ova nesretna pandemija koja vas je vratila u stanove i kuće. Preostalo vam je samo odrađivati suhe treninge i održavati snagu, dosta neuobičajeno za ovaj dio sezone. Kako si se snašao u tome?

"Nije bilo lako u početku prestati s veslanjem i nastaviti trenirati od doma kad sam znao da me za pet mjeseci čekaju Olimpijske igre, a već do tada sam bio u velikom deficitu s kilometražom radi operacije kuka. No kada su odgodili Igre, laknulo mi je jer sam to vidio kao novu priliku da opet budem spreman kao za prošle Olimpijske igre."

Sve ti je to stiglo u nezgodno vrijeme nakon oporavka od operacije, kakva je sada situacija s kukom, osjećaš li i dalje bolove? Bilo je govora kako bi pauza mogla potrajati i do šest mjeseci što se u neku ruku i ostvarilo, ali ne tvojom voljom.

"Situacija s kukom je super! U početku je bilo još dosta bolno i nisam mogao veslati punim opsegom i intenzitetom, ali sam bio pod pritiskom Olimpijskih igara, pa sam malo brzao i trpio. Sada je situacija puno bolja. Nema više boli, a i opseg zaveslaja mi se vratio."

Olimpijske igre su odgođene za sljedeću godinu što za Martina i nije tako loš izbor s obzirom da ostaje puno više vremena za kvalitetnu pripremu. Nastup u Tokiju osigurao je u Linzu početkom rujna drugim mjestom u B finalu Svjetskog prvenstva, jedno od prva tri mjesta u B finalu vodilo je na Olimpijske igre i tu je najveći dio posla obavio u prvih kilometar i pol. Novozelanđanin je sjajno finiširao, ali Tokio nije bio pod znakom upitnika. Na kraju je izvisio Poljak Wegrzycki-Szymczyk.

Zasad je u rasporedu za ovu godinu ostalo Europsko prvenstvo u Poznanu koje je na rasporedu u listopadu i to će biti središnji događaj ove godine za vas veslače. Što očekivati u Poljskoj, teško je nešto konkretno prognozirati s obzirom na cijelu situaciju?

"Da, kraj ove sezone pokušavaju spasiti sa Europskim prvenstvom u Poznanu. Teško je išta prognozirati za listopad, ne znam kakva je konkurencija, kako popuštaju ili ne popuštaju mjere u drugim zemljama vezano za epidemiju. Što se tiče mene, trenutno sam u bazičnom treningu i glavni cilj su Olimpijske igre iduće godine. Europsko će dobro doći za "razbiti" monitoniju treninga."

Kako je izgledao uopće povratak na Jarun, koliko si izgubio ovim zatvaranjem trening centara? Nikola Bralić nedavno je spominjao kako je najveći problem gubljenje osjećaja na vodi i da će svi to trebati vraćati.

"Nije mi bio problem sa osjećajem, nakon prvih osam kilometara sam već ulovio komunikaciju sa čamcem, jedino su novi žuljevi stvarali probleme."

Svi planovi za ovu sezonu sada su potpuno promijenjeni, u biti cijeli taj završetak olimpijskog ciklusa je prolongiran. Sada ovo Europsko prvenstvo ulazi u neku ruku u pripremni dio za Olimpijske igre? Sljedeća sezona bit će izrazito naporna.

"Sljedeća sezona za mene je već praktički počela. Napokon sam imao vremena za sanirati sve ozljede i povećati baznu pripremu koja mi je "bježala" ovih godina zbog nadoknade izgubljenih treninga zbog brojnih ozljeda."

Nadamo se kako su sada svi pehovi iza Martina i da će napokon moći pružiti sve od sebe bez bolova i problema koji su ga pratili posljednjih sezona. U punoj formi i potpuno spreman, Martin će i u Tokiju biti kandidat za visok plasman.

FOTO: Emica Elveđi/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!