Nogomet

Delegat neodigrane utakmice: 'Policija je izgubila kontrolu, bilo je prekasno za vratiti je'

Branimir Korać • srijeda, 13.05.2020.
Delegat neodigrane utakmice: 'Policija je izgubila kontrolu, bilo je prekasno za vratiti je'

13. svibnja 1990. godine u Maksimiru su se trebali susresti Dinamo i Crvena z vezda. Umjesto nogometa, dogodili su se izgredi zbog kojih ta utakmica dobiva značajan povijesni kontekst...

Slovenac Rudi Zavrl imenova je za delegata u Maksimiru, a s odmakom tvrdi da je ta utakmica pokazala što će se dogiditi s Jugoslavijom.

"Bila je to svojevrsna najava onog što će se dogoditi kasnije s Jugoslavijom. Sve se prvo prenijelo na navijačke skupine, a sada vidimo i tko su bili akteri svega toga. Od Arkana pa do toga da je na utakmici bio i Aleksandar Vučić", kaže za Siol Rudi Zavrl.

Od početka sve je išlo u jednom smjeru.

"Napeto je bilo od samog početka. Imenovali su me za delegata i supervizora, ali moglo se vidjeti kako je sve izrežirano unaprijed. Počeli su jedni i drugi. Isprva su bili nemiri na južnoj tribini gdje su bile Delije koje su počele trgati limene reklame. Zatim su navijači Dinama preskočili ogradu i utrčali u teren nakon čega je uslijedio pakao. Bilo je strašno, mogu reći da je nastalo pravo vojno stanje. Radili su vodeni topovi, oko nas je letjelo kamenje. Utakmica je trebala početi u poslijepodnevnim satima, a otišli simo sa stadiona u 23 sata. Kada smo odlazili, oko nas je sve bilo opustošeno, brojni automobili bili su razbijeni, sve je bilo puno kamenih kocki. Jasno je bilo da će takva država teško opstati."

Zavrl tvrdi kako je korektno napisao izvještaj, a da nisu bili zadovoljni niti u Dinamu, niti u Crvenoj zvezdi.

"Morao sam pisati stvari koje se nisu sviđale niti jednima, a niti drugima. O izgredima u Zagrebu napisao sam točno ono što sam vidio i čuo. Na Maksimiru je teško sve uočiti, da bi došli od svlačionica do tunela, morate prehodati 50 metara. Napisao sam kakvi su bili izvještaji policije, kakve su bile njihove ocjene, a navijački izgredi već su bili uobičajeni folklor. Jednom sam bio delegat na susretu između Partizana i Dinama, to je jedna ikonografija tamo, a jedna u Zagrebu, a tome nitko nije pridavao neku pozornost."

"Događaj s Bobanom je najpoznatiji, a zbog njega Boban nije mogao igrati šest mjeseci i izgubio je dolazak na Svjetsko prvenstvo u Italiju. Boban je branio navijača pred policijom."

U prijepodnevnim satima Zavrl je odradio sastanak s policijom.

"Kada sam dopodne doputovao u Zagreb, imao sam sastanak sa šefom zagrebačke policije koji mi je pokazao sigurnosni plan. I danas tvrdim da se takvo što nikako ne bi moglo spriječiti. Sve je počelo puno ranije u gradu i prenijelo se na stadion."

"Teško mi je to tvrditi, ali takve su bile optužbe. Hrvati su tvrdili da je policija u Zagrebu pod velikim srpskim utjecajem i da je sve bilo izrežirano. Prije bih rekao da je policija izgubila nadzor nad situacijom. Pokušala je uspostaviti red, ali bilo je kasno."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!