Nogomet

Škrinjar: 'Igrači Zvezde bili su uplašeni, nije ni nama bilo svejedno, ali ipak je bilo puno lakše'

Branimir Korać • srijeda, 13.05.2020.
Škrinjar: 'Igrači Zvezde bili su uplašeni, nije ni nama bilo svejedno, ali ipak je bilo puno lakše'
Foto: Pixsell

Vjeko Škrinjar jedan je od igrača koji je trebao nastupiti 13. svibnja 1990. godine protiv Crvene zvezde. Susret nije odigran, a Škrinjar je jedan od poznatijih aktera cijele priče jer je i sam zaradio udarac na travnjaku...

Povodom 30. godišnjice neodigranog susreta između Dinama i Crvene zvezde, u podcastu Sportkluba gostovao je Vjeko Škrinjar, tadašnji akter, igrač koji je dobio pendrekom po leđima u gužvi na travnjaku.

"Pomalo blijede uspomene. Podsjeti me na to ovaj dan, ali inače o tome ne razmišljam. Eventualno u nekom društvu me znaju podsjetiti. Ja sam tada bio premlad da bih to povezivao sa stvaranjem hrvatske države. Mi smo se pripremali najnormalnije kao za svaku utakmicu, bili smo izolirani i nismo znali što se događa po gradu. Znali smo da su velike tenzije, ali nismo znali da su toliki neredi."

Susret kao susret nije imao neki veliki značaj što se tiče borbe za pozicije.

"Ta utakmica nije nikome ništa donosila, izgubili smo kolo prije 3:0 kod Olimpije, Zvezda je već bila prvak. Meni je to bilo veliko opterećenje, ništa nismo mogli dobiti, a nismo smjeli izgubiti."

Škrinjar detaljnije opisuje što se događalo na travnjaku.

"Bilo je nereda s obje strane, ali navijači Zvezde nisu bili izolirani i onda su batinali normalne gledatelje na južnoj tribini. Policija nije reagirala, koncentrirala se na Boyse i onda je ta ograda popustila i nastao je kaos. Igrači Zvezde su potrčali u svlačionice, nama su rekli da moramo u tunel, a ja sam igrom slučaja među zadnjima ostao na travnjaku. U jednom trenutku se vratiš pomoći, nisam uopće mislio da bi se meni moglo nešto dogoditi jer sam bio u dresu. Tako sam i ja dobio pendrekom. Zvone mi je rekao da ga je dva mjeseca boljela ruka od pendreka kojim je također dobio. Ja sam dobio po leđima, moram priznati da je bolno. Fizio Čačković bio je jako revoltiran i tražio je da idem sutra slikati tu masnicu, ali ona je sutra nestala i ostala je samo bol."

Dok su igrači bili u svlačionici, bilo je jasno da se utakmica neće nastaviti, čekala se samo objava.

"Znali smo da neće biti utakmice, teren je bio pun kamenja. Igrači Zvezde bili su uplašeni, nije ni nama bilo svejedno, ali ipak je bilo puno lakše. Bili smo korektni međusobno, bili smo sportaši, poznavali se iz reprezentacije i nije bilo među nama problema."

Nakon početka rata u Hrvatskoj, Škrinjar sve do 1995. godine nije imao nikakav kontakt ili susret s igračima iz Srbije, a onda je u Japanu sreo Dragana Stojkovića.

"1995. godine smo se susreli, od početka rata nisam imao nikakve kontakte s ljudima iz Srbije. Došli su igrati u Osaku protiv nas, Piksi me vidio na klupi i krenuo odmah prema meni. Bio mi je to prvi susret s nekim iz Srbije od 1991. Bio je vrlo korektan, druželjubiv, dao mi svoj broj telefona, bio je tada najbolji igrač Japana i rekao mi da ga obavezno nazovem ako bilo što trebam, ne mogu ga opisati kao osobu."

Što se tiče burnih gostovanja, Split za Škrinjara nije bio problem, ali neka druga gostovanja pamti.

"U Hrvatskoj je bilo jednostavno igrati, Split nije bio problem, ali igrati u Titogradu ili u Nišu protiv Radničkog gdje su Kujtima Shalu doslovno masakrirali, a sudac je sve puštao. I to su znali samo oni na stadionu, ali kakav je Shala bio karakter. U Sarajevu je isto bio problem, ali ne sa Željom, zatim Tuzla, Rad Beograd..."

FOTO: Boris Šćitar/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!