Automoto

Oktanci se bude na Grobničkom polju, Automotodrom odškrinuo vrata

Sportnet • četvrtak, 14.05.2020.
Oktanci se bude na Grobničkom polju, Automotodrom odškrinuo vrata

Nakon 60-tak dana ugašena je nesnosna tišina jedinog kultnog hrvatskog oktanskog svetišta relaksirajućim testiranjem Toyota Yaris, budućeg hrvatskog kupa...

Prije više od 60 dana prostranstvom Automotodroma Grobnik zavladala je nesnosna tišina. Korona je onemogućila prve tjedne i vikende jedne od najavama i rezervacijama najuspješnije sezone jedinog hrvatskog kultnog oktanskog svetišta.

Sredinom ožujka nakon jednog od treninga motociklista iz Litve, kao i sve diljem Županije, diljem Hrvatske, diljem svijeta, moralo je biti zatvoreno. Automotodrom Grobnik utihnuo je unedogled. Dan za danom, tišina, čekanje boljih dana.

Ugledom, a usklađenošću sa svim preporukama Nacionalnog stožera i struke, nakon loptačkih sportova, na red stigoše i automobilisti.

Dana 13. svibnja, povijesnog nogometnog dana, ugašena je nesnosna tišina relaksirajućim testiranjem Toyota Yaris budućeg hrvatskog kupa.

Prvo okupljanje oktanaca na Automotodromu Grobnik, isprobavanje sada već više od 700 dana novog asfalta, okusili su vrsni hrvatski automobilisti što će svoje vozačke sposobnosti oprobati u najavljenom Toyota Yaris Cupu, novom hrvatskom kup natjecanju, što je premijeru trebalo doživjeti ovih dana na nekoj od staza u okviru planiranog bogatog i sadržajnog automobilističkog kalendara. No, stvarnost je promijenila parametre.

"Izuzetno mi je zadovoljstvo da smo upravo mi prvi koji probijamo led, vraćamo oktance u kakav-takav život, baš na Automotodromu Grobnik. Čim su se stvorili elementarni preduvjeti, uz svesrdno razumijevanje rukovodećeg tima grobničke staze, konačno dočekasmo i organizirali smo testiranje nekolicine već potvrđenih, ali i potencijalnih sudionika predstojećeg Toyota Yaris Challenge Cupa čiji smo nositelji i organizatori", ozarena lica izgovara, po izlasku iz testnog vozila, Aleksandar Saša Egić, alfa i omega ovog Kupa.

Šest je vozila do sada oblikovano u prepoznatljivo sportsko vozilo, a u obradi je još isto toliko. Poznata su imena sigurnih sudionika, na ovom eventu prisutna tri znana automobilistička asa: Viliam Prodan, Valter Nežić i Marko Stiperski, uz tri novaka: Nikola Feher, Adrian Perhoč i Tomislav Novosel. Među 30-40 sudionika, vozača, mehaničara, novinara i promatrača ovog prvog grobničkog događanja nakon (u vrijeme) korone, prvog i u cijeloj Hrvatskoj, nekolicina je i potencijalnih novih.

"Ova nas je situacija navela na promjenu plana, tako da ćemo sezonu iskoristiti za nastup na gotovo svakom automobilističkom natjecanju ove sezone, neovisno o disciplinama. Toliko da smo prisutni, ove godine sve pod jednim nazivom Toyota Yaris Yokohama Challenge. Nadamo se i ponekoj kružnoj utrci, u nas ili u susjednim zemljama", kazuje Egić.

Za Grobnik je ovo bio prvi dan budućnosti.

"Ovo do sada nedoživljeno vrijeme, kao i sve oko nas, bacilo nas je u neku apatiju, dvomjesečnu tišinu, unatrag, koje će teško biti vratiti. Propušteni su svi termini desetaka treninga i planiranih manifestacija naših stalnih i mnogih novih partnera koji su morali propustiti dolazak na Grobnik. Teško je predvidjeti potpunu normalizaciju. Za početak, dan za dan, open day domaćih zanesenjaka brzina na četiri i dva kotača. Spremni smo, u suglasju svih preporuka i naloga epidemiologa, nadležnih tijela, a sve ovisno o popuštanju mjera", kazuje predsjednik Uprave Automotodroma Grobnik d.o.o. Zdenko Šantić.

Grobnik ponovno živi. O ovogodišnjoj sezoni i utrkama – kroz tjedan, mjesec,kada se za to stvore okolnosti, nimalo drugačije od onih zbog kojih diljem svijeta trenutno nema utrka.

Tekst i snimci: Miroslav KRPAN

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!