Automoto

Zbog posljedica prometne nesreće preminuo jedan od najboljih hrvatskih automobilista Krešo Merlić

Sportnet, Mihaela Bradovski • petak, 22.05.2020.
Zbog posljedica prometne nesreće preminuo jedan od najboljih hrvatskih automobilista Krešo Merlić

Hrvatski automobilistički svijet ovih je dana u tuzi. Nenadano, posljedicama teške prometne nesreće, ozljede su bile kobne za jednog od najboljih hrvatskih automobilista. Umro je Krešo Merlić.

Uobičajeno dnevno popodne Zagrebom, Krešo je svojim motociklom, u redovnom prometu Selskom ulicom, nesavjesnom i pogibeljnom vožnjom jednog sudionika u prometu, onemogućen da dođe do zacrtanog cilja. Bila je to prepreka koju nije uspio mimoići. Teškim ozljedama zadobivenim u ničim izazvanom srazu, s neodgovornim kamikazom gradskih prometnica, Krešo je 18. svibnja 2020. godine preminuo u zagrebačkoj bolnici Sveti Duh.

Krešo je pripadnikom znane zagrebačke obitelji Merlić, svojevrsna treća generacija jedne od veličanstvenih oktanskih porodica, koji je svojim životnim motom, ponašanjem, ljudskim osobinama i sportskim rezultatom samo nastavio niz svog djeda, oca... i nije na tome stao. Oktanima je zarazio i sina Darija, jednog od perspektivnih, već sada uspješnih mladih automobilista. Upravo je na Dariju, četvrtoj generaciji Merlića, pravo i obveza nastaviti očevim stopama uspjeha, životnog, sportskog i poslovnog.

Krešo Merlić, za sve znane jednostavno - Merla, bio je sinonimom prvenstveno tehničkih, baznih disciplina autosporta. Ne bez razloga, nazvan je profesorom OSV-a. Među čunjevima, u garažama, snalazio se poput jegulje, do cilja trošio najmanje mogućih sekundi, stotinki. Njegove vožnje nemali broj puta, proteklih su dvadeset i više godina, izazivale uzdahe i pljesak, ovacije ljubitelja brzina, ali i konkurencije koja ga je cijenila na svakom koraku. Bio je i ostat će istinskim asom, a svoje vožnje zaključivao pobjedničkim postoljima, pobjedama, naslovima prvaka. Jednostavno, umjetnički i lako. Nebrojeno puta prvakom Zanatlije, prvakom Zagreba i regije, ciklus višestrukih titula na nacionalnom je nivou zaključio, dan danas aktualnim statusom državnog prvaka Republike Hrvatske ocjensko-spretnosnih vožnji, ostvarenog u izvrsnim vožnjama na natjecanju u Liču, krajem 2018. godine.

Uzor mnogima, prijatelj i vrijedan suradnik, vrstan majstor i stručnjak svog zanata, automobilističku je karijeru od prvog do posljednjeg dana posvetio samo jednom klubu – zagrebačkoj Zanatliji. Klub bogate tradicije i sinonima prezimena Merlić ostaje bez velikog obiteljskog i društvenog čovjeka, sportaša, šampiona. Jedna generacija vrsnih asova ostaje bez jedne karike.

A na svima koji su znali Krešu i njegovu obitelj, svima koji su cijenili i cijene automobilistički sport, ostaje sjećanje na velikana, na uvijek osmijehom ozarena lica čovjeka od formata. Merle više nema, ali sjećanja ostaju neizbrisiva. Prvi je ovo after party s kojeg je Merla otišao među prvima. Ostaje praznina na Bregu, više ništa neće biti isto.

Obitelj u tuzi, prijatelji i klupski kolege, brojni Merlini poštovatelji, stotinama svijeća na mjestu nesreće u Selskoj odali su posljednji pozdrav, dok su se, u ovim čudnim i neuobičajenim korona okolnostima, na posljednjem počivalištu u Šestinama ipak okupili brojni prijatelji i poštovatelji.

Merla je zasigurno obilježio dio hrvatske automobilističke povijesti. Krešin put stao je zarana – u 45. godini života.

AUTOR: Miroslav KRPAN

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!