Automoto

Ekipe u F1 izglasale smanjenje budžeta

Matej Kačan • subota, 23.05.2020.
Ekipe u F1 izglasale smanjenje budžeta
Foto: Hasan Bratic

Kako je u petak objavio BBC, ekipe Formule 1 su prihvatile paket mjera štednje uslijed koronavirusa i financijske krize za taj sport, a prema mjerama se budžet ekipa osjetno smanjuje...

Usprkos velikom protivljenju od strane Ferrarija i teškim riječima koje su padale na relaciji Ferrari-McLaren, ekipe Formule 1 ipak su izglasale paket mjera štednje u tom sportu koji predviđa smanjivanje budžeta za ekipe na 145 milijuna dolara za sezonu 2021.

To je za čak 30 milijuna manje od ove sezone, a po planu bi se to trebalo smanjivati još i više pa bi u 2022. budžeti trebali biti 140, a od 2023. do 2025. 135 milijuna dolara. Posljedica je to odgađanja početka nove sezone i smanjivanja broja utrka, kao i održavanja utrka pred praznim tribinama što se planira na ljeto.

Zbog svega toga su prihodi F1 pali te se mora smanjiti i potrošnja, a smanjivanje gornje granice budžeta bi trebalo imati sličan učinak kao i salary cap u NBA i NFL pa je želja organizacije da i manje ekipe prežive krizni period i budu konkurentne.

Podsjećamo, oko ovih mjera su se vodile velike polemike jer su iz Ferrarija, najpoznatije i najbogatije ekipe, odbijali ovakvo rješenje s tvrdnjama da se ovako ruši ugled Formule 1 kao elitnog natjecanja, dok je opozicija predvođena McLarenom tvrdila da su Ferrariju nemaju doticaj s realnosti.

Sezona Formule 1 napokon bi trebala krenuti početkom srpnja s dvije utrke u Austriji, a nakon toga su po planu trebale uslijediti još dvije u Velikoj Britaniji. No zakoni te zemlje onemogućavaju normalno održavanje utrke po kalendaru pa se traže alternativna rješenja.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!