Nogomet

Igor Pajač i Fran Jović suspendirani do kraja sezone, na hlađenje ide i Modrić

Branimir Korać • utorak, 02.06.2020.
Igor Pajač i Fran Jović suspendirani do kraja sezone, na hlađenje ide i Modrić
Foto: Pixsell

Komisija za suce odradila je najavljeni sastanak s temom suđenja u polufinalu Kupa. U središtu pozornosti bio je dvoboj u Rijeci gdje je bilo puno nezadovoljstva suđenjem...

Glavni sudac Igor Pajač i VAR sudac Fran Jović zbog krucijalnih pogrešaka tijekom dvoboja između Rijeke i Osijeka suspendirani su do kraja sezone. Suspenziju je zaradio i prvi pomoćnik Ivica Modrić koji će četiri utakmice odmarati.

Komisija za suce utvrdila je tri velike pogreške, a njeno obrazloženje situacija prenosimo u cijelosti:

1) 4' - Sudac utakmice je propustio uočiti grubi prekršaj slijedom čega je sukladno PNI valjalo isključiti igrača br. 22 Osijeka. U istoj situaciji pomoćni video sudac (VAR) pogrešno nije intervenirao i nije preporučio sucu utakmice „pregled snimke na terenu za igru“ budući je riječ o "jasnoj i očiglednoj pogrešci" ("izravni crveni karton").

2) 56' - Sudac utakmice je pogrešno procijenio start igrača Osijeka br. 5 kao prekršaj koji se kažnjava "opomenom". Budući je tom igraču to bila druga opomena, sudac utakmice ga je isključio. Glede VAR tehnologije, KNS IO HNS daje pojašnjenje kako se u ovoj situaciji VAR sukladno Protokolu VAR ne smije uključiti, slijedom čega VAR u ovoj konkretnoj situaciji nije pogriješio.

3) 70' - Sudac utakmice je unutar kaznenog prostora Osijeka pogrešno procijenio fizički kontakt između braniča Osijeka i napadača Rijeke te je dosudio kazneni udarac za Rijeku. Analizom komunikacije između prostorija za VAR (VOR) i suca utakmice, KNS IO HNS stava je kako se s obzirom na razloge koje je sudac utakmice naveo VAR-u za dosuđivanje kaznenog udarca (uporaba lakta) te sadržaja audio-vizualne snimke koju je VAR pregledavao, trebalo pokrenuti Protokol VAR i predložiti sucu utakmice "pregled snimke na terenu za igru". Slijedom iznesenog KNS IO HNS smatra kako je VAR i u ovoj situaciji pogriješio.

Zbog navedenih pogrešaka koje su u velikoj mjeri utjecale na tijek i ishod utakmice, Pajač i Jović više neće suditi ove sezone dok će Modrić odmarati četiri kola. Ovakve odluke su i očekivane s obzirom da je i predsjednik Komisije Ante Kulušić tijekom ponedjeljka izrazio nezadovoljstvo suđenjem, a brojni bivši suci i sudački eksperti složili su se kako su počinjene velike pogreške.

FOTO: Nel Pavletić/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!