Ostali sportovi

Karlovački Cener održava se i ove godine na prostoru srednjovjekovne Zvijezde

Sportnet, Branimir Korać • utorak, 09.06.2020.
Karlovački Cener održava se i ove godine na prostoru srednjovjekovne Zvijezde
Foto: Pixsell

Ove godine sredinom srpnja u Karlovcu se održava Karlovački Cener, utrka koja privlači pozornost brojnih trkača ne samo iz Hrvatske, već i iz ostatka svijeta. Već sada bilježi se više od 700 prijava, a do starta utrke je još mjesec dana...

Karlovački Cener jedna je od najpopularnijih cestovnih atletskih utrka u Hrvatskoj, a ove godine ga krasi činjenica što je prva i jedina cestovna utrka u Hrvatskoj sa statusom "World Athletics Bronze Label" kojeg dodjeljuje World Athletics - IAAF. Koliko je cener važan za trkače dokazuje to što su na ovoj utrci istrčani čak dva puta rekordi Hrvatske.

Kao mnogi sportski događaji i Karlovački Cener bio je odgođen zbog pandemije, ali prebačen je na 10. i 11. srpnja te će biti jedan od prvih većih sportskih događaja u Hrvatskoj koji će se održati nakon karantene.

Dodatna je zanimljivost što se trči 10 kilometara u povijesnom središtu Karlovca, srednjovjekovnoj Zvijezdi, a sastoji se od sveukupno četiri utrke. Glavne, elitne, štafetne i karlovačke milje. Karlovački Cener je i prva utrka u Hrvatskoj s odvojenom Elitnom utrkom koju trče isključivo natjecatelji koji su prethodno svojim rezultatima, odnosno istrčanim zadanim vremenom, osigurali sudjelovanje u utrci. Glavna utrka otvorena je za sve trkače, a posebna je i karlovačka milja koja je simbolično organizirana za rođendan grada Karlovca. Trči se 1579 metara (1579.– godina utemeljenja grada) te na taj način Cener obilježava proslavu rođendana grada koji broji 441 godinu.

Karlovački cener je najmasovniji maraton izvan Zagreba. Održava se već sedam godina te stoga ima i velik broj natjecatelja koji godinama dolaze sudjelovati, čime se stvara trkačka zajednica okupljena oko Cenera.

Ovo je zaista jedan od velikih sportskih događaja u Hrvatskoj koji će se održat nakon karantene. Utrke koje imaju status Bronze labela potvrđuju svoju kvalitetu i između ostalog natjecatelji koji otrče na istim zadane norme za olimpijske igre, mogu se plasirati direktno, što je odlična stvar za Hrvatsku.

FOTO: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!