Ostali sportovi

Karlovački cener probio broj od 800 prijavljenih: 'O granicama ovisi hoće li biti i više stranaca'

Branimir Korać • četvrtak, 11.06.2020.
Karlovački cener probio broj od 800 prijavljenih: 'O granicama ovisi hoće li biti i više stranaca'
Foto: Pixsell

U subotu 11. srpnja na rasporedu je 8. Heineken 0.0 Karlovački cener, jedna od najpriznatijih cestovnih utrka u Hrvatskoj. Dan ranije održat će se i Karlovačka milja, a unatoč pandemiji koronavirusa, već sada je više od 800 prijavljenih natjecatelja...

Karlovački cener ugledna je utrka koja se ove godine održava po osmi put. Riječ je o prvoj utrci World Athletics Bronze Label Racea i samim time nalazi se u kalendaru Svjetske atletske federacije.

Unatoč svim problemima oko pandemije koronavirusa koja je čak stavila i pod upitnik održavanje utrke, Robert Franjković u ime organizatora potvrđuje nam kako već ima više od 800 prijavljenih natjecatelja, a limiti su postavljeni na 1000 natjecatelja na ceneru te 500 dan ranije kada je na rasporedu Karlovačka milja.

"Već sada imamo dosta prijavljenih iz Slovenije, oni su i inače najbrojniji. Kakva će situacija s ostalim trkačima biti, sve ovisi o granicama. Mi uvijek imamo i trkače s label rankingom, posebno se to odnosi na Afrikance, ali je sada zbog cijele situacije vrlo upitno hoće li dobiti dozvolu za dolazak u Hrvatsku", kaže Franjković.

Dodatni problem je epidemiološka situacija u Africi koja nije nimalo dobra.

"Afrički trkači veći dio godine provode na svom kontinentu u Eueopu dolaze povremeno na mjesec do tri, odrade utrke i vraćaju se nazad. Još u ožujku napustili su Europu i vratili se u Afriku."

S obzirom na cijelu situaciju, bilo je vrlo izazovno organizirati ovu utrku.

"Kada je sve to krenulo, puno veće utrke od naše su otkazane. Nije bilo jednostavno, u početku smo se nadali da će se situacija poboljšati te da ćemo ipak moći utrku održati 12. lipnja, ali s vremenom smo bili sve svjesniji kako će to biti jako teško odraditi. Ipak, odlučili smo isprobati utrku u ljetnom terminu, željeli smo izbjeći jesen jer je tada velika gužva s utrkama koje su od ranije u kalendaru i onima koje će biti prebačene za jesen. S druge strane dan Grada Karlovca je 13. srpnja pa smo to povezali s ovom utrkom. Već početkom svibnja bili smo svjesni da moramo mijenjati termin i onda smo i krenuli s promocijom i svime za novi termion."

Utrka je vrlo atraktivna i zbog svoje konfiguracije i mjesta gdje se trči. Naime održava se kroz karlovačku Zvijezdu, stari dio grada.

"Karlovac ima idealan oblik i konfiguraciju terena za takvu utrku. Trče se tri kruga od po 3300 metara što je zanimljivije i samim natjecateljima. Start i cilj je na Trgu bana Josipa Jelačića, a s obzirom na termin u večernjim satima, očekuje se i dosta Karlovčana uz stazu iako ih sve više nastupa i trči."

Iako bi možda najviše volio, Robert Franjković neće se natjecati.

"U zadnje vrijeme trčim više rekreativno nego profesionalno, ali ne, ne mogu nastupiti. Ne bi bilo niti korektno i u redu da nastupim s obzirom na posao oko organizacije. Uvijek se može negdje dogoditi nešto što zahtjeva moju intervenciju i ne mogu jednostavno istovremeno biti na stazi kao trkač i organizator."

Sve je više prijavljenih i samim time sve je manje mjesta. Tu su već i natjecatelji iz Slovenije, Norveške, BiH, Izraela, Njemačke, Irske, Srbije, Maroka, a vjerojatno će biti još trkača izvana kako popuštaju razne epidemiološke mjere.

FOTO: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!