Vodeni sportovi

Hrvatski vaterpolisti tuguju za Benedekom: 'Sama prva vijest da je obolio, bila je šokantna'

Branimir Korać • četvrtak, 18.06.2020.
Hrvatski vaterpolisti tuguju za Benedekom: 'Sama prva vijest da je obolio, bila je šokantna'
Foto: Sandro Donda

Tibor Benedek bio je veliko vaterpolsko ime, jedan od najboljih igrača svijeta u svoje doba i veliki rival brojnim hrvatskim velikanima. Ipak, svi ističu zdrav sportski odnos s njim...

Predsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza Perica Bukić imao je protiv sebe vrlo često Benedeka, svojedobno su bili među najboljim igračima svijeta na svojim pozicijama, dobro su se poznavali i Bukića je pogodila vijest o smrti sjajnog Mađara.

"Sama prva vijest prije tri godine da je obolio, za mene je bila šokantna, užasna. Poznavao sam i cijenio Tibora cijeli niz desetljeća. U sjećanju mi je naše finale Kupa prvaka iz 1996., Mladost - Ujpest Torna, ali igrali smo jedan protiv drugog odnosno sretali se i na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996, kao i na toliko natjecanja tijekom devedesetih godina. Budući da je igrao na istoj strani kao i ja, često smo jedan drugog i čuvali, nadmetali se. Uvijek maksimalno korektan, a igrački perfektan. Bez imalo dvojbe jedan od 10 najboljih vaterpolista na svijetu svih vremena. Veličina igračka i ljudska, besprijekorna. Bio je rođeni pobjednik, a nažalost ovu utakmicu nije mogao dobiti. Ostaje tuga, praznina, ali i sjećanje na jednog divnog sportaša. Izražavan najdublju sućut obitelji Tibora Benedeka kao i cijeloj mađarskoj vaterpolskoj zajednici", rekao je za stranicu Hrvatskog vaterpolskog saveza.

I Vjekoslav Kobešćak ima samo riječi hvale za Benedeka.

"Grozna vijest. Tibor je bio moj, naš veliki suparnik, ali istodobno i prijatelj. On je obilježio svjetski vaterpolo, ali jednako tako je i obilježio moju karijeru. Ulazi u onaj trojac njihovih ljevorukih igrača, velikana - Benedek, Varga, Dala. Uz njih sam odrastao vaterpolski. Ponavljam, ovo je grozna vijest i izražavam sućut obitelji. Veliki, veliki gubitak i ljudski i sportski za sve."

Mile Smodlaka nije ga tako često imao kao protivnika jedan na jedan, ali i on ga pamti kao jednog od najvećih ikada.

"Tužan dan. Nažalost, znali smo svi da je ovakvo što moguće i da se on duže vrijeme bori s teškom bolešću. Osjećam ipak nevjericu. To je mlad čovjek, velik sportaš, a o njemu kao vaterpolistu trošiti riječi je suvišno, suludo. Jedan od najvećih igrača svih vremena, apsolutno. sućut iskrena obitelji i prijateljima."

"Sjećat ću se Tibora kao uvijek vrhunskog, uvijek korektnog suparnika, velikog sportaša. Bio je moćan, jak, pravi izdanak mađarske škole. Suparnik uvijek opasan. Često smo se susretali u igri, čuvali. Kad ne bi bio na beku, onda bi išao baš tamo na onu stranu na kojoj je Tibor. Dobar, vrhunski plivač, ali uvijek toliko korektan. Imate u karijeri neke igrače s kojima ste dijelili ili imali neke "okršaje" u vodi, ali s njim... nikada! S Tiborom nikada! Jedan od najboljih ljevaka na svijetu, uzor i prototip svim današnjim ljevacima, od danas Vamosa pa vjerujem i našem Jokoviću. Dovoljno je reći da ima tri olimpijska zlata. Lider. Car po ponašanju i jednostavno nezaustavljiv. Zadnji puta smo se vidjeli prije dvije godine. Užasan gubitak. Za njegovu obitelj, mađarski vaterpolo, za sport. Iskrena sućut", dodaje Dubravko Šimenc.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!