Ostali sportovi

FedEx traži da Washington Redskinsi promijene ime i logo, Nike iz svojih dućana miče sve artikle s obilježjima momčadi

Matej Kačan • petak, 03.07.2020.
FedEx traži da Washington Redskinsi promijene ime i logo, Nike iz svojih dućana miče sve artikle s obilježjima momčadi

Nedavni prosvjedi oko rasne nejednakosti i nepravde u SAD su poljuljale mnoge duhove pa glavni sponzor stadiona NFL ekipe Washington Redskinsa, tvrtka FedEx traži da momčad promijeni ime i logo jer nije rasno korektno...

U jeku prosvjeda protiv rasne nejednakosti u SAD više ništa nije imuno na preispitivanje, pa tako ni odavno ustaljena imena i tradicije NFL ekipa. Naime, tvrtka FedEx koja je glavni sponzor stadiona Washington Redskinsa, traži da franšiza promijeni ime i logo jer je navodno rasno uvredljivo prema američkim Indijancima.

Redskins (crvenokošci) je američki slang za Indijance, a predmet rasprave je na tome je li takvo ime uvredljivo za domorodce jer se temelji na obilježavanju boje kože. Logo ekipe sadrži američkog domorodca i također je pod razmatranjem, a momčad je izbacila kratko priopćenje u kojem se govori da se zahtjevi razmatraju.

U međuvremenu, naglu rasnu osviještenost je pronašao i proizvođač sportske opreme Nike koji će iz svojih internet kataloga ukloniti sve proizvode s amblemom i imenom momčadi. Redskinsi svoje ime i boje nose od 1937., a zanimljivo je da je logo dizajnirao upravo pripadnik jednog domorodačkog plemena.

By bryangeek of flickr - https://www.flickr.com/photos/bryangeek/76076394/, CC BY-SA 2.0, Link

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!